Strubbelingen op de koolzaadmarkt
De export van sojabonen is in lijn met de prognoses. Wat de productie betreft, verwachten marktanalisten niet veel schokkends, de eindvoorraden soja vallen volgens prognose van Reuters minder dan 1% groter uit dan de huidige USDA-raming van 107 miljoen ton.
Volgens Agritel gebeurt er niet veel bijzonders op de koolzaadmarkt. De gestegen prijs van ruwe olie ondersteunt de markt enigszins, evenals matige productie in Frankrijk en Duitsland. Er is overigens op kleine schaal gmo-zaaizaad gebruikt in Frankrijk en Duitsland, het is de vraag of dit invloed zal hebben op de marktprijzen. Op de termijnmarkt in Parijs blijft de prijs voor het meicontract 2019 hangen rond € 360. In de afgelopen maand zat er een licht stijgende tendens in.
De koolzaadmarkt blijft hoe dan ook onder druk staan doordat Canada nog steeds last ondervindt van de zeer gespannen verhouding met China sinds de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van elektronicaconcern Huawei. Dit is een serieuze belemmering. Volgens de agrarisch-economische site Agrimoney koopt China geen Canadees koolzaad meer en blokkeert het ook al verscheepte vrachten. Dat is ernstig, aangezien China goed is voor bijna de helft van de Canadese export van koolzaad en koolzaadproducten (met name olie). Canada heeft de vooruitzichten voor de koolzaadexport in het lopende seizoen (augustus-juli) met 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 9,8 miljoen ton, het laagste resultaat in 4 jaar, vanwege ‘rustiger vraag vanuit Azië’.
Prognose: prijs onder druk.
Bron Boerderij