Corona laat Belgisch thuisverbruik van aardappelen 8 procent stijgen
Na een daling van het thuisverbruik van 23,3 kg per hoofd van de bevolking in 2016 naar 20,5 kg in 2019, steeg dit in 2020 naar 22,0 kg per hoofd van de bevolking. In 2020 werd 89 procent van de gekookte aardappelen thuis geconsumeerd. Het aandeel thuisconsumptie van friet steeg van 53 procent in 2017 naar 70 procent in 2020. De sterkste stijging noteren de onderzoekers bij alleenwonenden, hogere sociale groepen en in Brussel. Bevolkingsgroepen die normaal vaker buitenshuis eten.
Corona stopt dalend thuisverbruik
Daarmee heeft de coronapandemie het dalend thuisverbruik in België een halt toegeroepen. Ook is de tendens van grote naar kleine verpakkingen gestopt. Verder kochten de Belgen, sinds de corona-uitbraak, hun aardappelen vaker bij een speciaalzaak of boerderijwinkel. Het volumeaandeel van Belgische aardappelen groeide licht tot 76 procent. Met 5 procent blijft het aandeel bio-aardappelen gelijk. Dit blijkt uit de Consumptietracker van VLAM, die de aankopen van 6 000 Belgische gezinnen voor thuisverbruik opvolgt.
De grootste Belgische aardappeleters zijn: 55-64 jarigen, Vlamingen, samenwonenden, gezinnen met kinderen, lager opgeleiden, landelijk wonenden en mensen met Belgische roots. Aardappelen koken blijft de vaakst gebruikte bereidingswijze, gevolgd door frites, aardappelpuree en gebakken aardappelen.
Bron: Akkerwijzer