6 procent meer eiwitareaal in EU door ontheffing
Het areaal eiwitgewassen in de EU groeit dit jaar naar verwachting met 6 procent, oftewel 2,2 miljoen hectare. Oorzaak is de ontheffing die Brussel verleende voor het inzaaien van braakliggend land. Dat blijkt uit de zomerupdate voor de agrarische markten uitgegeven door de Europese Commissie.
De ontheffing volgde op de Russische inval in Oekraïne en de verwachting dat deze zou leiden tot tekorten aan voedsel- en diervoedergewassen. Door het grotere areaal neemt de productie van eiwithoudende gewassen dit jaar naar verwachting toe met 19 procent ten opzichte van 2021.
Boeren hebben de ontheffing onder meer aangegrepen om meer zonnebloemen aan te planten. Dat areaal nam toe met 4,7 miljoen hectare, een stijging van 7,8 procent op jaarbasis. Dit seizoen bereikt de productie van zonnebloemzaad in de EU naar verwachting een recordhoogte van 11,1 miljoen ton (+7,8 procent).
Het areaal granen in de EU ligt iets hoger dan vorig seizoen (0,4 procent), met respectievelijk 21,8 en 10,7 miljoen hectare zachte tarwe en gerst, een stijging met 0,4 procent en 3,8 procent op jaarbasis. Anderzijds wordt verwacht dat het areaal durumtarwe, rogge en triticale met 4,4 procent, 0,7 procent en 2,0 procent afneemt tot respectievelijk 2,1, 1,9 en 2,6 miljoen hectare.
Droge lente drukt graanproductie
Ook het maisareaal wordt naar verwachting 1 procent lager dan in seizoen 2021/2022. Gezien de hete en droge lente in de belangrijkste graanproductieregio’s van de EU zullen de opbrengsten lager zijn dan vorig jaar en de totale graanproductie in de EU zal naar verwachting 286,4 miljoen ton bedragen (2,5 procent op jaarbasis).
De productie van zachte tarwe wordt geraamd op 125,0 miljoen ton (3,9 procent), gerst op 52,2 miljoen ton (+0,4 procent) en mais op 72,1 miljoen ton (1,4 procent). Gezien de hoge voerkosten en de verwachte lagere vlees- en melkproductie in de EU neemt de vraag naar diervoeder naar verwachting met 1,3 procent af in 2022/2023 tot 158,8 miljoen ton.
Het gebruik van granen voor de productie van biobrandstoffen neemt naar verwachting ook met 3 procent af gezien het lagere concurrentievermogen van granen als grondstof voor biobrandstoffen en de stagnatie van de productie van biobrandstoffen. Een lagere vraag zorgt voor beschikbaarheid op de EU-markt ondanks de verminderde productie.
Recordprijzen zuivel
De zuivelprijzen in de EU liggen nu op recordhoogten. Desondanks blijven de marges van melkveehouders krap vanwege de hoge kosten van inputs (voer en energie in het bijzonder) en logistiek. Aangezien de weersvooruitzichten voor grasland bovendien negatief blijven, zou de melklevering in de EU in 2022 met 0,6 procent kunnen dalen.
De rundvleesproductie in de EU neemt naar verwachting in 2022 af ondanks de hoge prijzen. Dit komt vooral door een krimpende veestapel als gevolg van een herstructurering van de sector. Voor het hele jaar groeit de vleesexport uit de EU naar verwachting met 4 procent, aangedreven door de vraag vanuit hoogwaardige markten zoals Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk.
Toenemende milieumaatregelen, verminderde exportvooruitzichten, aanhoudend hoge inputkosten en uitbraken van Afrikaanse varkenspest leiden tot een verwachte daling van de varkensvleesproductie in de EU met 4,7 procent in 2022. Het Verenigd Koninkrijk is weer de eerste exportbestemming van de EU sinds China de importen vanwege Afrikaanse varkenspest heeft beperkt.
Historische epidemie
De pluimveesector wordt geconfronteerd met een epidemie van hoogpathogeen aviaire-influenza (HPAI) van historische omvang. Sinds oktober 2021 zijn 21 EU-landen getroffen door HPAI-uitbraken bij pluimvee. Hoge inputkosten hebben ook gevolgen voor de sector. Daarom zal de pluimveeproductie in de EU in 2022 stabiel blijven ondanks de hoge vleeskuikenprijzen. De handel met het Verenigd Koninkrijk bevindt zich weer op het niveau van voor de brexit.
Meer gedetailleerde informatie over productie, consumptie en prijzen in de agrarische sectoren is te vinden in het onderstaande rapport.
Bron: Nieuwe Oogst