Europa stevent af op tekort aan aardappelzetmeel"
De vraag naar aardappelzetmeel uit de Europese Unie is sterk gestegen. Dat komt omdat elders in de wereld de productie van zetmeel is gedaald. Zowel Thailand, China als Indonesië, de grote producenten van zetmeel, kampen met een tegenvallende productie. China moest vorig jaar 180 procent meer aardappelzetmeel importeren dan in 2008, onder andere uit de EU. De eerste vijf maanden van dit jaar heeft deze groei zich voortgezet.
Volgens de Deense zetmeelproducent KMC tekende het tekort aan zetmeel in Europa zich al vorig seizoen (2009/2010) af. “Toen klom de economie wereldwijd langzaam uit het slop. Daardoor steeg de vraag naar zetmeel voor technische toepassingen en voor verwerking in voedingsmiddelen”, weet KMC. Maar de productie kon de stijgende vraag niet aan. Door tegenvallende productie in Thailand, China en Indonesië steeg de vraag naar Europees aardappelzetmeel. “Als gevolg daarvan zijn de voorraden aardappelzetmeel bijna verdwenen in Europa”, aldus de Deense zetmeelproducent.
Voor het lopende seizoen (2010/2011) wordt een nog groter gat tussen vraag en aanbod verwacht. “Bijna de hele wereld heeft last van minder goede opbrengsten van landbouwgewassen. Droogte en overstromingen kosten de Europese aardappeltelers 10 tot 25 procent van hun opbrengst. Wij verwachten het komende seizoen dan ook een tekort aan aardappelzetmeel in Europa”, zegt KMC.
Ook in China verwacht men lage gewasopbrengsten door een combinatie van droogte, overstromingen en aantasting door insecten. China telt dit jaar bijna 4,9 miljoen hectare aardappelen en is daarmee de grootste aardappelproducent ter wereld. Van die aardappelen wordt 60 procent verkocht als tafelaardappel, 20 procent dient als veevoeder, 10 procent als pootgoed voor het volgende aardappelseizoen en de overige 10 procent wordt verwerkt.
Door de slechte Chinese oogst en de daarbij horende recordprijzen voor aardappelen, is de productie van aardappelzetmeel in het land volgens het Amerikaans landbouwministerie (USDA) gehalveerd in het seizoen 2009/2010. De vraag bleef echter wel op peil en daarom moest China 180 procent meer aardappelzetmeel invoeren, onder meer uit Europa. Er wordt verwacht dat die invoer nog zal toenemen dit seizoen.
bron Agrarisch Dagblad