Industrie wil geen Nederlandse aflandnotering
Industrie wil geen Nederlandse aflandnotering
28 sep 2010 10:25
Veel Oost-Brabantse aardappeltelers zijn de Belgapom-notering beu en willen een Nederlandse aflandnotering bij de beurs in Goes.
Ze vinden de Belgische Belgapom-notering veel te laag (€11/100 kilo), gezien de slechte rooiomstandigheden, lage opbrengstprognoses en de hoge termijnmarktnotering (€24/100 kilo). De Belgapom-notering is een aparte notering. In de beurscommissie van Belgapom zetelen uitsluitend afgevaardigden van de Belgische handel en de industrie, geen telers. De afnemer zet uit eigenbelang dus de – lage – prijs neer. Bij Goes en Emmeloord zitten ook telers in de beurscommissie.
Feit is dat de Belgapom-notering in september en oktober de enige notering is voor vrije marktprijzen voor aardappelen. Goes en Emmeloord gaan pas eind oktober noteren, als de eerste schuuraardappelen worden verkocht. Niet alleen de Belgische, ook de Nederlandse industrie baseert zich dus op de (lage) Belgapom-notering.
Reden voor de telers aan LTO te vragen zich sterk te maken voor een Nederlandse aflandnotering. LTO meldde de telers echter dat dat op korte termijn niet lukt, omdat de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), de brancheorganisatie van de aardappelhandel en de Vavi, de brancheorganisatie van de verwerkende industrie geen aflandnotering wil. Zij zijn niet gebaat bij transparantie.
René van Diepen van de NAO ontkent dat hij tegen een Nederlandse aflandnotering is. Wel plaatst hij kanttekeningen. "Een notering moet een afspiegeling zijn van de markt. Omdat de aflandlevering vooral contractwerk is, zijn er te weinig transacties om er een goede notering op te baseren."
LTO is nu wel in gesprek met de beurzen, de NAO en de Vavi voor het opzetten van een aardappelprijsinformatiesysteem, genaamd API. Dat moet alle transacties inzichtelijk maken. Een aparte aflandnotering is dan niet meer nodig, vertelt Jaap Haanstra van de Vakgroep Akkerbouw van LTO. "Lukt het niet API van de grond te krijgen, dan kunnen we komend jaar alsnog proberen een Nederlandse aflandnotering op te zetten."
De beurs Goes zou graag een aflandnotering publiceren, maar het moet dan wel op een correcte manier gebeuren, vertelt Meeuw de Bruijne, lid van de telerscommissie van de beurs in Goes. "Heel lastig bij een aflandnotering is de diversiteit aan bestemmingen en rassen. Ook is in de aflandperiode vaak sprake van relatief veel gedwongen aanbod wegens kwaliteitsproblemen. Dat beïnvloedt de prijs vaak negatief."
Bron: BOERDERIJ