Droogte teistert zuidelijk Afrika
El Niño zorgt voor extreme droogte in zuidelijk Afrika. Oogsten dreigen door het gebrek aan regenwater te mislukken. De voedselzekerheid is in gevaar. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Zuid-Afrika is in de greep van een langdurige droogte. Het is de ergste droogteperiode voor het land in 50 jaar. De droogte wordt veroorzaakt door El Niño: opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld.
Tegenvallend regenseizoen
In grote delen van Zimbabwe, Malawi, Zambia, Mozambique, Botswana en Madagaskar viel het regenseizoen tegen. Deze landen zijn in de afgelopen 35 jaar niet zo droog geweest. Agrarische gebieden in heel zuidelijk Afrika kampen met groot watertekort. Het planten van nieuwe gewassen is 30 tot 50 dagen later. De vroege ontwikkeling van gewassen en grasland hapert.
Het oogstseizoen 2014-2015 verliep ook al moeizaam door droogte en warmte. Veel oogsten zijn toen ook mislukt.
Zuid-Afrika heeft een voorlopige prognose van de maïsproductie afgegeven voor de komende oogst van 7,4 miljoen ton, een daling van 25% ten opzichte van de toch al slechte productieniveaus van vorig seizoen en 36% onder de voorgaande vijf jaar gemiddeld.
FAO waarschuwt voor de voedselzekerheid voor de bevolking in zuidelijk Afrika. De verwachting is dat de mensen behoefte zullen krijgen aan noodhulp voor voedsel en levensonderhoud. FAO bereidt een noodplan voor.
Bron Boerderij