Graanmarkt is wispelturig
De graanmarkt is wispelturig. Vorige week stegen de noteringen voor tarwe en mais op de termijnmarkt in Parijs. Vrijdag zakten ze. En maandag en dinsdag stegen de noteringen voor tarwe en mais weer in Parijs.
Veel graan is op het noordelijk halfrond goed uit de winter gekomen.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Veel graan is op het noordelijk halfrond goed uit de winter gekomen.
Foto: Jan Willem Schouten
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week lager voor tarwe en hoger voor gerst en mais. De beurs in Groningen verhoogde de noteringen deze week, Goes deed er een beetje af. Er is voorlopig maar één conclusie mogelijk: de graanmarkt heeft geen éénduidige richting.
Wederom kans op grote oogst
De wereld stevent af op hoge voorraden aan het eind van dit seizoen. Bovendien is veel graan op het noordelijk halfrond goed uit de winter gekomen. Dat vergroot de kans op opnieuw een grote oogst. En de wereld blijft in een economische dip zitten, wat de vraag naar grondstoffen drukt. Het valt niet te zeggen of de aanslagen in Brussel invloed gaan hebben op de graanprijzen. Onrust in de wereld drukt meestal de prijzen, omdat ook aandelen en aardolie dan vaak goedkoper worden.
Diverse oorzaken kortdurende prijsschommelingen
Kortdurende prijsschommelingen op de graanmarkt worden veroorzaakt doordat de euro ineens wat goedkoper wordt. Of er komt een melding dat Polen veel vorstschade heeft in het wintergraan. Of dat de akkerbouwers in Oekraïne 15 procent van de wintertarwe opnieuw moeten zaaien. En dat waarschijnlijk doen met mais. Of akkerbouwers in de Verenigde Staten melden dat de nachtvorst van vorige week behoorlijke schade heeft aangericht in hun tarwe. Of speculanten vinden dat ze nieuwe posities moeten innemen.
Dit allemaal zorgt kortstondig voor een prijsopleving. Maar zo lang het graan in de meeste regio's op het noordelijk halfrond goed groeit, is er weinig ruimte voor een hogere prijs.
Prognose: tarweprijs staat onder druk.
Bron Boerdreij