ABN Amro: prijsstijging graan te ver doorgeslagen
Het optimisme over de graanprijzen is doorgeslagen. Graan werd de laatste tijd duurder, maar ABN Amro verwacht voor de rest van het jaar hooguit stabiele prijzen voor tarwe en mais.
Daarmee komt de bank tot dezelfde conclusie als wereldvoedselorganisatie FAO in de Food Outlook.
Tarwe, mais en sojabonen waren duur in 2012. Sindsdien is een prijsdaling ingezet. Maar dit jaar is dat veranderd, constateert sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro. "Vooral de prijzen voor mais en sojabonen zijn sinds begin 2016 fors aangetrokken. Prijsstijgingen van respectievelijk 16% en 24% stemden de markt optimistisch. De maisprijzen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs noteerden eind mei zelfs de hoogste standen in 11 maanden. Voor sojabonen verscheen de hoogste noteringen in ruim 21 maanden op de borden. Wellicht is de markt hiermee wat té optimistisch geweest en zijn de prijzen wat te ver omhoog doorgeschoten, maar desalniettemin lijkt de weg omhoog wel te zijn ingezet."
Prijsstijgingen trekken speculanten aan
De prijsstijgingen trekken speculanten aan. Rijkers: "Voor mais en sojabonen zijn de short-posities, waarbij wordt gespeculeerd op een prijsdaling, de afgelopen maanden ingewisseld voor long-posities. Gelijktijdig is in beide gevallen de interesse toegenomen, wat tot uiting komt in het aantal uitstaande contracten. In mais wordt momenteel 15% meer gehandeld tegenover 50% meer interesse voor sojabonen. Ook voor tarwe is de interesse licht toegenomen (+3%). Maar de short-posities overheersen nog zwaar op de termijnmarkten. Dat suggereert geen sterke stijging van de prijs op korte termijn."
Prijsherstel broos
Rijkers noemt het herstel fragiel, in de nieuwe Granenmonitor van ABN Amro. "Vanuit macro-economisch perspectief hebben meevallende importcijfers vanuit China, een (tijdelijke) verzwakking van de Amerikaanse dollar en een hogere olieprijs de afgelopen maanden voor extra rugwind gezorgd. Dat had een belangrijke bijdrage in de forse prijsstijgingen van mais en sojabonen. Daarnaast zorgen tegenvallers in het weer, zoals de extreme regenval in Argentinië, voor verstoringen van de productie. Hierdoor neemt het aanbod van sojabonen af, wat zorgt voor een extra stimulans van de prijs."
Stabiele prijzen voor tarwe en mais
Toch laat de tarwemarkt zien dat het prijsherstel geen vanzelfsprekendheid is, vindt Rijkers. "Op de beurs in Chicago laten tarweprijzen weliswaar een beperkte stijging zien van 2% ten opzichte van het begin van dit jaar. Maar in Parijs hebben de tarweprijzen juist verder terrein verloren met -4%. De redenen hiervoor zijn hoge voorraadniveaus, goede productieverwachtingen en een tamme wereldhandel. Het optimisme wat heerst op de markt voor sojabonen en mais, kan daardoor nog wel een terugval krijgen. ABN Amro verwacht voor dit jaar dan ook stabiele prijzen voor tarwe en mais."
Voorraad sojabonen daalt flink
Bij sojabonen is Rijkers een stuk optimistischer over de prijs. Het verbruik stijgt meer dan de productie. "Daardoor slinkt de eindvoorraad fors tot onder de 70 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad in 3 jaar. Voor eind 2016 verwachten wij een prijs van 10,50 dollar per bushel (€345 per ton). Dat is weliswaar lager dan nu, maar wij denken dat de huidige prijs te ver naar boven is doorgeschoten. Daarnaast verwachten wij dat de dollarkoers in 2016 wat zal aantrekken, wat de vraag naar sojabonen drukt."
Bron Boerderij