Herstel graanmarkt laat op zich wachten, suikermarkt vaster
De graanmarkten blijven op korte termijn onder druk staan van de hoge graanproductie en -voorraadcijfers. Suikerprijzen kunnen door afnemende voorraden vaster worden en op het huidige relatief hoge niveau blijven. Dat blijkt uit rapporten van ABN-Amro en de Europese Unie die deze week gepubliceerd zijn.
ABN-Amro verwacht dat de graanprijzen aan het eind van 2016 hooguit een paar procent opkrabbelen uit het huidige dal. Na een korte piek in juni zaten de tarweprijzen in een glijvlucht naar 20 procent minder. Eind 2017 kan die daling weer ingehaald zijn, zo verwacht de bank in de laatste Agri Monitor.
De Europese Unie meldt in een rapport over de agrarische prijzen voor de korte termijn dat productie en voorraden negatief uitpakken voor de Europese graanboeren. Europa heeft een kleinere graanoogst, terwijl de prijzen op de wereldmarkt onder druk staan door grote voorraden en sterke producties in de grote graangebieden in het Zwarte Zeegebied, Noord-Amerika en Australië.
Tweedeling
ABN-Amro spreekt van een tweedeling in de agrarische markten. Sommige producten vertonen prijsherstel, andere niet. Voor de Nederlandse akkerbouwer kan het al ingezette herstel van de suikermarkt een positief perspectief zijn. Na jaren van overproductie op wereldschaal en de daarbij komende voorraadopbouw is er nu sprake van minder productie dan consumptie. Met het krimpen van de voorraad kwam de prijs in een opgaande lijn. Suiker is volgens de bank de best presterende grondstof op de internationale markt met een prijsstijging van meer dan 50 procent sinds begin 2016.
De productie van suiker valt in Brazilië en India tegen. Ook Europa heeft te maken met een matige suikerproductie. De weersomstandigheden waren daar de oorzaak van. ABN-Amro verwacht dat Europa met het wegvallen van de suikerquotering na dit jaar zal veranderen van importeur in exporteur van suiker. Daarbij stelt de bank dat de huidige suikerprijs zal stabiliseren.
Suikerkrapte
De Europese Commissie komt voor suiker met vergelijkbare verwachtingen. Het Brusselse rapport noemt ook de sterke stijging van de suikerprijs over het eerste halfjaar van 2016. De Londense notering stond op 514 euro per ton in juli, 42 procent hoger dan begin 2016. Die prijs lag daarmee voor het eerst in jaren hoger dan de prijs voor suiker op de interne Europese markt. De commissie verwacht dat de suikerkrapte in januari 2017 toegenomen zal zijn. Vooral de eerder afgebroken suikeroogst in Brazilië door tegenvallende suikerrietgehaltes is van invloed.
Bron Akkerwijzer