Koolzaadprijs EU staat onder druk
Het lukt de koolzaadprijs niet om boven de €400 te blijven. Twee weken geleden sloot het februaricontract twee keer boven die grens, maar sindsdien staat de koolzaadprijs weer onder druk.
Aardolie werd sinds begin oktober goedkoper, omdat de handel steeds meer betwijfelt of het oliekartel Opec de afspraken kan nakomen om de olieproductie te verminderen. In de EU wordt veel koolzaad verwerkt tot biodiesel. Als aardolie goedkoper wordt, drukt dat de koolzaadprijs. Bovendien is het eindelijk beter weer geworden in Canada, zodat de akkerbouwers daar de koolzaadoogst kunnen afronden.
Sojaprijs stijgt niet
Daarnaast wil de sojaprijs maar niet omhoog komen. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council stond vrijdag op 195 punten. Dat is de laagste stand in ruim zes maanden. De VS leggen de laatste hand aan een recordoogst. Maandag steeg de IGC-index voor soja naar 197 punten. Op de termijnmarkt in Chicago wil de sojaprijs niet boven de $10 per bushel (€332 per ton) uitkomen, al kwam de slotnotering van het januari-2017 contract daar maandag dicht in de buurt.
Prijsopdrijvend effect
Toch zijn er ook marktontwikkelingen met een prijsopdrijvend effect voor koolzaad. Er is veel vraag naar Amerikaanse sojabonen. De export ligt 15% voor op die van vorig seizoen. Daarnaast produceert Maleisië minder palmolie. De palmolieprijs in Maleisië staat op het hoogste niveau in twee jaar. Dat komt ook omdat de nationale munt (ringgit) in waarde daalt.
Bron Boerderij