Cosun: vorstschade bieten bij enkele tientallen telers
De vorstschade in bieten in het oosten en midden van het land valt volgens Cosun ‘niet mee’. Enkele tientallen bietentelers hebben zich inmiddels aangemeld voor levering met de vorstregeling van Cosun, in totaal gaat het om een paar honderdduizend ton bieten.
Het is met name de vorst van het afgelopen weekeinde geweest die grote schade heeft aangericht in de bieten. De vorst kwam eerder en was strenger dan verwacht, waardoor veel telers zijn verrast. Veel bieten in de grond hebben dusdanige vorstschade dat deze er niet zo maar uittrekt, zegt Gert Sikken van Cosun. ‘Op percelen met veel loof lijkt het misschien mee te vallen, maar schijn bedriegt. Door de eerste vorst is het loof bevroren, waardoor een open gewas is ontstaan. In het afgelopen weekeinde is de vorst dankzij het open gewas dieper de biet in gegaan, zeker een aantal centimeters. Ik heb er niet zo veel vertrouwen in dat dat er nog weer uittrekt.’
Aantal meldingen loopt verder op
De eerste partijen bieten met vorstschade worden inmiddels geleverd bij Cosun. Om hoeveel telers het exact gaat, kan Sikken nog niet zeggen, maar enkele tientallen hebben zich al aangemeld. Dit aantal zal de komende dagen verder oplopen, verwacht hij.
Daarnaast heeft de vorst bij veel partijen bieten schade aangericht aan de rand van bietenhopen. Deze bieten mogen niet worden geleverd en telers moeten deze voor verlading verwijderen. Wanneer dit door omstandigheden niet lukt, is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de vorstregeling. De bieten worden dan versneld opgehaald.
Vorstbieten slecht te bewaren
De bevroren bieten worden met voorrang verwerkt, omdat de bewaarbaarheid slecht is. Sikken verwacht dat binnen één tot twee weken alle vorstbieten zijn verwerkt, goed voor een paar honderdduizend ton.
Telers die van de vorstregeling gebruik willen maken, kunnen zich nog melden tot maandag 12 december. Sikken roept telers op niet te lang te wachten met een keuze te maken. ‘Als de vorst uit de bieten is, gaan ze rotten. Deze bieten kunnen we niet verwerken. Dat kan in het uiterste geval zelfs betekenen dat we de hele partij moeten afkeuren.’
Geen regeling na waterschade
Cosun heeft besloten de vorstregeling in het leven te roepen, omdat het concern nu de mogelijkheden heeft om de getroffen telers met eigen middelen te helpen. ‘Deze bieten kunnen we versneld verwerken.’ Na de schade door de extreme regenval in de zomer was er geen soortgelijke tegemoetkoming voor getroffen telers. Volgens Sikken was die mogelijkheid er toen niet, omdat er op veel percelen niet meer te oogsten viel.
Lees ook: Regeling Cosun: vorstbieten onder voorwaarden wel leveren
Tekst: Fenneke Wiepkema
Bron Akkerwijzer