Tarwetelers Australië krijgen het zwaar
Tarwetelers in Australië ontvangen dit seizoen de laagste tarweprijs in vijf jaar. Dat komt door de recordoogst.
De extra tarwe kan lang niet allemaal worden geëxporteerd. Dat valt op te maken uit de laatste prognose van het overheidsbureau Abares over de agrarische grondstoffen.
Abares verwacht dit seizoen 2016/2017 een prijsindex voor tarwe van 123,9 punten (100 = prijspeil 1997/1998). Afgelopen seizoen ontvingen de telers een tarweprijs gelijk aan een index van 146,8. De drie jaar daarvoor lag de index tussen 150 en 160. In seizoen 2011/2012 bedroeg de prijsindex voor tarwe 114,6.
Dat de prijs 16% lager uitvalt dan vorig seizoen komt door de grote productie. Abares schat dat de akkerbouwers in Australië dit seizoen 32,6 miljoen ton tarwe produceren. Dat is een record en 33% meer dan vorig seizoen. Het areaal groeide slechts 1,3%. De tarwe is voor ruim de helft geoogst op het continent.
Australië kan de extra productie niet kwijt op de wereldmarkt, omdat de wereld heel veel tarwe beschikbaar heeft. Dit geeft extra druk op de binnenlandse tarweprijs. De oogst valt 8,5 miljoen ton groter uit dan vorig seizoen. Abares verwacht dat de export met 6,6 miljoen ton groeit naar 22,4 miljoen ton.
Ook veel gerst en overschot aan koolzaad
Australië barst ook van de gerst. De gerstproductie groeit 24% naar 10,6 miljoen ton. Abares verwacht dat de prijs voor brouwgerst 19% daalt en die van voergerst zelfs met 25% ten opzichte van vorig seizoen.
Australië heeft ook een overschot aan koolzaad, maar dat leidt niet tot een prijsval omdat de vraag op de wereldmarkt groeit. Abares schat de koolzaadoogst in Australië op 3,6 miljoen ton. Dat is 22% meer dan vorig seizoen, maar de export stijgt 43% naar 2,8 miljoen ton. Er is veel vraag naar koolzaad op de wereldmarkt. De wereld produceert dit seizoen 5% minder dan vorig seizoen. De productie valt kleiner uit dan het verbruik, waardoor de vraag op de wereldmarkt toeneemt. Door de sterke groei van de export verwacht Abares dat de prijsdaling voor koolzaad in Australië voor de telers beperkt blijft tot 1,5%.
Bron Boerderij