EU exporteert meer tarwe ondanks kleinere oogst
De EU exporteerde de eerste helft van dit graanseizoen meer tarwe dan in dezelfde periode vorig seizoen. Dit hoewel de tarweoogst 12% lager is uitgevallen. De export van gerst is in elkaar geklapt door de geringe vraag uit China.
De EU exporteerde van 1 juli tot en met het einde van 2016 bijna 12,9 miljoen ton tarwe. Dat is 1% minder dan de eerste helft van seizoen 2015-'16. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verwacht dat de export afneemt in de rest van het seizoen. “Als de uitvoer in hetzelfde tempo doorgaat als vorig seizoen, heeft de EU aan het eind van dit seizoen een graanvoorraad die 4,95 weken verbruik kan overbruggen. De EU begon dit seizoen met een voorraad van 8,93 weken. Een graanvoorraad van slechts 5 weken heeft de EU nog nooit gehad.”
'Krimpende tarwevoorraden zullen prijs opstuwen'
De RVO-woordvoerder denkt niet dat dat laatste gaat gebeuren. “Krimpende voorraden duwen de prijs omhoog. De EU verliest de laatste weken de invoertenders van onder andere Algerije en Egypte aan Oekraïne, Rusland, Australië en de VS. De tarwe-export zal afnemen. De Europese Commissie verwacht een export van 24 miljoen ton tarwe (inclusief bloem) en 7 miljoen ton gerst (inclusief mout) dit seizoen. Dan komt de eindvoorraad graan in de EU op 7,79 weken.”
63% minder gerstexport door EU
De EU exporteerde de eerste helft van dit seizoen bijna 2,2 miljoen ton gerst. Dat is 63% minder dan in de eerste helft van 2015-'16. China koopt minder gerst in de EU, zegt de RVO-woordvoerder. “China verlaagde de binnenlandse maisprijs en verkoopt gerst uit de staatsvoorraden. Dan is het niet langer interessant om gerst in te voeren. Daarnaast is er veel gerst geoogst in Australië, Canada, Oekraïne en Rusland. Europese gerst is te duur voor export naar China en Saoedi-Arabië.”
Bekijk de graancijfers van RVO.nl.
Bron Boerderij