FAO verwacht druk op graanprijzen
De graanprijzen blijven wereldwijd onder druk staan. Dat verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO, omdat er grote voorraden zijn ontstaan door de grote oogsten van de laatste jaren.
Daarnaast zijn de valutamarkten wispelturig. En de onzekerheid over de vrije wereldhandel neemt toe, nu Donald Trump president van de VS is geworden.
Dat alles heeft een prijsdrukkend effect op de graanprijzen, verwacht de FAO. “Er waren afgelopen seizoen kortstondige prijsstijgingen op de wereldmarkten, meestal veroorzaakt door regionale slechte weersomstandigheden. Maar de combinatie van hoge productie en grote voorraden maakten seizoen 2016-2017 tot de rustigste van de laatste tien jaar. De vooruitzichten van lagere prijzen en dus tegenvallende saldo’s, gaat invloed hebben op de arealen die boeren gaan telen. Door de lage prijzen zaaiden de boeren in Noord-Amerika veel minder wintertarwe. Het is het één na kleinste areaal ooit. Maar in Rusland is meer wintertarwe gezaaid. Het maisareaal in de landen in Zuidelijk Afrika groeit, door de hoge binnenlandse prijzen, nadat de oogst vorig jaar tegenviel door droogte. De hectareopbrengsten liggen hoger, door groeizamer weer. Ook in Argentinië en Brazilië lijken de arealen te groeien.”
Hoogste stand FAO-graanprijsindex in zes maanden
De FAO-graanprijsindex steeg in januari naar 147 punten. Dat is 3,4% hoger dan in december en de hoogste stand in zes maanden. De stijging komt volgens de FAO door het gekrompen tarweareaal in de VS, slecht weer in Zuid-Amerika en de opkoop van tarwe door de overheid in India. De FAO verwacht echter dat het een tijdelijke stijging is. De wereld heeft aan het eind van seizoen 2016-2017 een record aan graan op voorraad. Dat gaat een prijsdrukkend effect hebben op de graanprijzen volgend seizoen.
Jan Engwerda Bron:Boerderij