EU-tarweprijs stijgt vanwege droog weer
De wintergranen ontwikkelen zich goed in de EU. De inzaai van zomergraan verloopt voorspoedig.
Droogte en de lage temperaturen vormen echter steeds meer een risico voor de gewassen. Het droge weer zorgde voor een prijsstijging op de termijnmarkt in Parijs. De tarwenotering sloot 25 april € 1,75 hoger op € 164,50 per ton.
De Franse verkiezingen zorgden voor een stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Een hogere euro maakt het lastiger om te concurreren op de wereldmarkt. Het effect had uiteindelijk geen invloed op de termijnmarkt in Parijs.
Het wetenschappelijk instituut van de Europese commissie (JRC) melde deze week in het maandelijkse Mars-bulletin dat te weinig regen is gevallen in Noord-Frankrijk, Spanje, Italië, Centraal-Europa en Noord-Afrika. De wintergranen staan daar nu nog goed voor, maar als regen nog langer uitblijft, drukt dat de opbrengsten, stelt JRC. Wel verloopt de inzaai van zomergraan voorspoedig.
Prognoses hectare-opbrengsten
Bij granen gaat JRC nu nog uit van hectare-opbrengsten die 0,4% tot 0,6% boven de maartprognose liggen. Dat komt omdat de periode van 1 maart tot 10 april relatief warm was, waardoor het wintergraan snel van start kon met de groei. Bij zachte tarwe verwacht JRC een gemiddelde opbrengst in de EU van 6,05 ton per hectare. Dat is 3,5% (+210 kilo) meer dan gemiddeld, en slechts 30 kilo meer dan in de maartprognose. JRC meldt wel dat de onzekerheid groot is, omdat het koud en droog is in grote delen van Europa. Als dat aanhoudt, gaat dat veel effect hebben op de hectare-opbrengsten, en dus ook op de totale graanproductie in de EU.
De tarweprijs in Chicago blijft onder druk staan, omdat de productie goed verloopt en daarbij de voorraden groot zijn.
Prognose: rustige markt.
Bron Boerderij