Aardappelhandel goedprijshoudend maar flinterdun
De aardappelhandel blijft goedprijshoudend maar is wel flinterdun. De ‘prijsexplosie’ die twee weken geleden de Belgische markt deed opveren tot 30.0 euro is inmiddels weer geluwd. In een korte periode hebben bepaalde verwerkers en handel zich ingedekt voor eventueel problemen in de overgang van oude naar nieuwe oogst. De handelspatstelling tussen kopers en verkopers, die vanaf de tweede helft van vorige week weer haar intrede deed, heeft zich afgelopen week voortgezet. De Belgisch verwerkers blijven steken met biedingen van 26.0 euro franko. Schilbedrijven zijn wel bereid voor goede partijen tot 30.0 euro te betalen. Met name de bovenkant van de markt wordt bepaald door deze vraag. Het kwam in België tot uiting in de PCA/Fiwap notering die weer een vorknotering hanteerde van 25.0-30.0 euro. Ook Emmeloord werd gemotiveerd om de bovenkant met één euro te verhogen tot 31.0 euro. De Potato Index kon ook deze week een hogere notering realiseren. Echter met 26.6 (+0.70) euro is het een schrale verbetering bij de plus 3.20 euro van de vorige week.
Neerslag in grote delen van de EU-4 en hogere temperaturen tempert enigszins de spanning in de markt voor de overgang van oud/nieuw. Maar veel regio’s vragen om nog veel meer neerslag om werkelijk goed voorzien te zijn van water. Met andere woorden, het blijft spannend hoe de prijzen zich de komende weken evolueren.
De notering van de nieuwe oogst april’18 opereerde afgelopen week nauwelijks prijshoudend. Het prijsniveau van 14.0 werd getest maar herstelde donderdag weer naar 14.4 euro. Het is niet waarschijnlijk dat in deze periode echt richting wordt genomen voor de koers april’18, ondanks de vooruitzichten van een groter areaal voor EU-5 y/y. De uitbreiding van de industrie houdt de balans van het sentiment in evenwicht.
Agreste meldde dat het Franse areaal met 3.8 procent uitbreid tot 131.400 hectare. De Franse oogst zal bij een gemiddelde productie bijna 6 miljoen ton realiseren (+17.4 procent y/y).
© DVW