Druk op sojabonenprijs houdt aan
De prijzen van sojabonen staan onder druk. De handel had meer verwacht van de Opec-landen die eind vorige week bijeenkwamen.
De bezuinigingen van 1,8 miljoen vaten per dag, die in november zijn afgesproken, zijn met negen maanden verlengd. Dit om de olieprijzen op het huidige, lage niveau te houden. Mede hierdoor blijft de prijs van sojabonen onder druk staan.
Verschillende oorzaken leiden tot de prijsdruk op sojabonen. Ook neerslag in de Verenigde Staten doet enkele akkerbouwers besluiten om van mais inzaaien naar sojabonen over te schakelen. En de politieke onrust in Brazilië zorgde vorige week voor een daling van de waarde van de Braziliaanse real. Daarnaast houdt de bezorgdheid over de Chinese afname van sojabonen aan. En de oogst van sojabonen verloopt voorspoedig in Argentinië, een belangrijke sojaproducent in de wereld.
De sojabonen prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag 29 mei op 181 punten. Daarmee is de prijsindex terug op het niveau van eind april. Het prijsniveau ligt 14% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De koolzaadprijs laat een kleine opleving zien. Op de termijnmarkt in Parijs stijgt de koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract op de eerste handelsdag van deze week met € 0,75 naar € 356,50 per ton. De lichte stijging heeft waarschijnlijk te maken met de lagere opbrengstverwachting in Europa. Volgens het Joint Research Center (JCR), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, komen de koolzaadopbrengsten in de EU op 3,17 ton per hectare. Daarmee valt de schatting 2,7% lager uit dan het gemiddelde.
Prognose: sojaprijs onder druk.
Annet Smale
Bron:Boerderij