EU wordt weer grootste tarwe-exporteur
De EU wordt in het nieuwe seizoen 2017/2018 weer de grootste exporteur van tarwe in de wereld. Daarna volgen Rusland en de VS.
De EU neemt de koppositie op de tarwemarkt over van de VS. Een goedlopende export ondersteunt de tarweprijzen.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat in de nieuwe Wasde-prognose dat de EU dit seizoen 31 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Voor Rusland en de VS komt dat op 27 miljoen ton. De EU was in 2015/2016 ook al de grootste leverancier van tarwe aan de importerende landen, maar werd dit seizoen naar positie nummer drie verdrongen, omdat de EU in 2016 veel minder tarwe oogstte door slecht weer.
Tarwevoorraad naar record
Verder constateert het USDA dat de wereld in het nieuwe seizoen 2017/2018 opnieuw meer tarwe produceert dan nodig is voor het verbruik. Daardoor groeit de wereldwijde voorraad aan het eind van het seizoen (30 juni 2018) naar een record van 261 miljoen ton. Het USDA schat de tarweoogst van 740 miljoen ton weliswaar 14 miljoen ton lager in dan dit seizoen, maar de productie blijft net als de twee voorafgaande seizoenen ruim boven de behoefte.
Bij mais daarentegen is het verbruik (1.062 miljoen ton) in 2017/2018 hoger dan de productie (1.032 miljoen ton), waardoor de eindvoorraad met 30 miljoen ton krimpt naar 194 miljoen ton. Bij sojabonen is het verbruik met 344 miljoen ton vrijwel gelijk aan de te verwachten oogst, waardoor de voorraden op peil blijven.
Gemiddelde oogsten voor zuidelijk halfrond
Op het noordelijk halfrond is het groeiseizoen ver gevorderd. De schattingen komen daardoor steeds beter overeen met wat werkelijk gaat worden geoogst. Voor het zuidelijk halfrond gaat het USDA uit van gemiddelde oogsten, want daar moet veel graan nog worden gezaaid.
Bron Boerderij