Europees bietenareaal dijt uit
Het Europees bietenareaal dijt dit jaar uit met ruim 230.000 hectare. De toename komt overeen met ruim 16 procent.
Het totale oppervlak in de Europese Unie komt op 1.656.700 hectare. Dat toont de lijst met de meest recente areaalgegevens die de lidstaten aan de Europese Commissie hebben doorgegeven.
De groei komt niet onverwacht. De EU heft dit jaar het suikerquotum op, waardoor akkerbouwers in staat zijn hun suikerbietenteelt uit te breiden. Volgens Brussel telen Nederlandse akkerbouwers in het seizoen 2017-2018 bieten op een areaal dat ruim 27 procent groter is dan in 2016-2017. Tezamen met het Verenigd Koninkrijk behoort Nederland tot de grootste procentuele groeiers.
Ook in de belangrijkste drie bietenlidstaten breidt de teelt uit. In Frankrijk en Duitsland is het groeicijfer 20 procent, terwijl Poolse telers het bietenoppervlak 15 procent zien toenemen.
Vrije val
Het grotere bietenareaal in Europa is een van de redenen waarom suikernoteringen op de wereldmarkt verder zijn gedaald. Termijnmarkten in Londen (witte suiker juli 2017) en New York (ruwe suiker augustus 2017) noteren prijzen die bijna 30 procent lager zijn dan vorig jaar. In de afgelopen maand zakte de notering in Londen 11,8 procent en in New York 16,4 procent.
Aan de vrije val van de suikerprijzen zijn ook de hoge wereldvoorraden en de gunstige groei- en oogstomstandigheden in belangrijke productieland debet. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat er voldoende neerslag is gevallen in India en dat de oogst in Brazilië vlotjes verloopt ondanks de neerslag. De twee landen behoren tot de grootste suikerproducenten van de wereld.
Daarnaast verloopt de oogst in Thailand voorspoedig (productie van 10 miljoen ton, is de inschatting) en breidt de teelt in Rusland en Oekraïne eveneens uit, respectievelijk met 7 en 6 procent.
Wereldwijde suikeroogst
De International Sugar Organisation (ISO) in Londen verwacht voor dit seizoen een wereldwijde suikeroogst van 179 miljoen ton. In 2016-2017 lag de mondiale productie op 165 miljoen ton. De wereldvoorraden nemen door de ruime oogst van 2017-2018 toe, verwacht de Europese Commissie.
Bron Boerderij