Ongekende productiedaling van graan in de wereld
De wereld produceert dit seizoen 88 miljoen ton graan minder dan vorig seizoen 2016/2017.
Een dergelijke grote productiedaling van jaar op jaar heeft de wereld in zeker twaalf jaar niet gezien, blijkt uit de nieuwste graanprognose van de International Grains Council (IGC). Het is voor het eerst in vijf jaar dat de wereld meer graan verbruikt dan produceert.
Droogte in Noord-Amerika, EU en Australië
De organisatie van graan importerende en exporterende landen schrijft de enorme productiedaling vooral toe aan droogte in Noord-Amerika, de EU en Australië. Na de droogte is het veel gaan regenen in Duitsland, Noord-Frankrijk en Polen. Door droogte in de VS en Canada oogsten de boeren daar minder kwalitatief goede tarwe en gerst. Daardoor groeien de zorgen bij het IGC over de beschikbaarheid van voldoende tarwe en gerst van hoge kwaliteit.
Hoe kleiner de voorraden, des te groter de opwaartse druk op de graanprijzen
Wereldwijde graanvoorraden krimpen
Het graanverbruik (2.083 miljoen ton, exclusief rijst) evenaart dit seizoen 2017/2018 bijna het record van vorig seizoen, verwacht de IGC, terwijl de productie sterk daalt naar 2.038 miljoen ton. De wereldwijde graanvoorraden krimpen dan ook met 45 miljoen ton naar 478 miljoen ton. Daarmee kan de wereld 23% van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat is de laagste stocks-to-use-ratio in drie jaar. Hoe kleiner de voorraden, des te groter de opwaartse druk op de graanprijzen.
IGC-prijsindex hoger
De IGC-prijsindex van tarwe, berekend op basis van noteringen verspreid over de wereld, staat op 189 punten (100 = prijs januari 2000). Dat is 20% hoger dan een jaar geleden. De prijsindex van gerst staat met 184 punten 16% hoger dan eind juli 2016. De maisindex staat echter 15% lager op 167 punten. De handel wacht eerst af hoe het groeiseizoen voor mais zich verder ontwikkelt op het noordelijk halfrond. Maar de voorraden graan in de wereld blijven relatief groot, omdat de wereld in de vijf jaar hiervoor enorme voorraden tarwe en mais heeft opgebouwd. Daarom blijven de tarwe- en maisprijzen op een relatief laag niveau staan, ondanks de ongekende productiedaling ten opzichte van vorig seizoen.
Krimpende sojavoorraad
De prognose voor sojabonen laat de IGC vrijwel ongemoeid ten opzichte van de prognose die in juni verscheen. Het verbruik (350 miljoen ton) ligt iets boven de productie (345 miljoen ton). Daardoor krimpt de wereldwijde sojavoorraad naar 39 miljoen ton, maar dat is nog altijd de één na grootste voorraad ooit. De prijsindex voor sojabonen ligt met 196 punten dan ook 7% onder het niveau van een jaar geleden.
Jan Engwerda
Bron:Boerderij