Sojaprijs keldert na Wasde-prognose
Later tijdens de handelsdag herstelden de sojaprijzen zich enigszins. Soja is een belangrijke grondstof voor veevoer. Aangezien de VS samen met Brazilië de wereldmarkt van sojabonen voorziet, heeft de Amerikaanse sojaprijs veel invloed op de voerprijzen wereldwijd.
Record aan sojabonen
De prijsval werd veroorzaakt doordat de akkerbouwers in de VS een record aan sojabonen gaan oogsten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de hectareopbrengsten meevallen. In de Wasde-prognose van juli ging het USDA nog uit van 3,23 ton per hectare. In de nieuwe Wasde-prognose voorspelt het USDA een opbrengst van 3,32 ton. Dat is wel 181 kilo lager dan het record van vorig jaar. Maar het areaal sojabonen in de VS groeide dit jaar naar een record van 36,2 miljoen hectare (2016: 33,7 miljoen hectare). Daardoor stijgt de Amerikaanse productie naar 119 miljoen ton sojabonen. Dat is nog eens 2 miljoen ton meer dan het record van vorig jaar. Maar het groeiseizoen duurt nog even in de VS, dus het weer kan hier nog veel invloed op hebben.
De prijsval werd veroorzaakt doordat de akkerbouwers in de VS een record aan sojabonen gaan oogsten. Foto: Ton Kastermans
De prijsval werd veroorzaakt doordat de akkerbouwers in de VS een record aan sojabonen gaan oogsten. Foto: Ton Kastermans
Totale wereldproductie zakt
Ondanks de recordproductie in de VS zakt de totale wereldproductie wel ten opzichte van vorig seizoen, verwacht het USDA. Voor 2017/2018 gaat het USDA uit van 347 miljoen ton sojabonen. Dat is bijna 5 miljoen ton minder dan de wereld vorig seizoen van de akkers haalde. Het USDA schat de sojaoogsten van Brazilië en Argentinië lager in dan vorig seizoen, maar deze voorspelling is erg prematuur omdat het zaaiseizoen nog moet beginnen in beide landen. Het USDA gaat bij Brazilië uit van 107 miljoen ton, terwijl Brazilië afgelopen oogst een record van 114 miljoen ton binnen haalde. Brazilië blijft met 64 miljoen ton wel de grootste exporteur van sojabonen in de wereld, na de VS (61 miljoen ton). Voor Argentinië gaat het USDA nu uit van 58 miljoen ton in 2017/2018, vrijwel gelijk aan de oogsten van de twee voorgaande jaren.
China blijft de slokop
China blijft de slokop van sojabonen in de wereld, verwacht het USDA. Dankzij het stimuleringsbeleid van de overheid groeit de binnenlandse productie naar 14 miljoen ton. Maar de export neemt nog meer toe naar 94 miljoen ton, een absoluut record (2016/2017: 91 miljoen ton).
Wereld produceert nog steeds meer dan ze verbruikt
Ondanks de sojahonger van China produceert de wereld volgens het USDA in 2017/2018 4 miljoen ton sojabonen meer dan het verbruikt. Daardoor groeien de voorraden aan het eind van het seizoen naar 98 miljoen ton. Dat zou een record betekenen. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect omdat ze tegenvallers in de oogst opvangen. Daarom zakten de sojaprijzen ook in eerste instantie om later weer wat te herstellen.
Bron Boerderij