Hogan: Goede vooruitzichten voor EU-suiker
EU-landbouwcommissaris Phil Hogan ziet gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse en andere Europese suikerproducenten. Hogan verklaarde maandag naar aanleiding van de afschaffing van de Europese suikerquotaregeling per 30 september, dat de producenten nu de mogelijkheid krijgen om ‘hun productie af te stemmen op de reële commerciële kansen’.
Volgens de Eurocommissaris bevinden de suikerproducenten zich door het wegvallen van de quotaregeling, die in 1968 werd ingevoerd, in een goede positie om hun handelsactiviteiten uit te breiden naar de wereldmarkt, waardoor zij nieuwe exportmarkten kunnen aanboren.
Particuliere opslag
De Eurocommissaris onderstreepte dat het afschaffen van de suikerquota niet betekent dat de producenten nu volledig aan hun lot worden overgelaten. „Bij onverwachte verstoringen van de markt voorziet het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid nog altijd in maatregelen om de suikersector te hulp te komen, bijvoorbeeld met aanzienlijke Europese invoerrechten of met de mogelijkheid om steun te verlenen voor particuliere opslag dan wel met andere crisismaatregelen.” Bovendien profiteren ook de suikerbietentelers van inkomenssteun onder de vorm van de directe betalingen.
Collectief onderhandelen
Tenslotte blijft volgens Hogan ondanks de afschaffing van de suikerquota voor de suikerbietentelers toch de mogelijkheid bestaan om collectief te onderhandelen over contracten met de suikerindustrie. De Eurocommissaris wees er ook op dat ‘Europa’ het bedrijfsbeheer en de administratieve formaliteiten voor de bietentelers en andere marktpartijen heeft vereenvoudigd. Tegelijkertijd wordt de transparantie op de suikermarkt verhoogd door een nieuwe suikermarktobservatorium dat statistieken en korte termijnanalyses over de suikermarkt publiceert en prognoses opstelt, zodat zowel de suikerbietentelers als de -verwerkers hun activiteiten daarop kunnen afstellen.
De EU is goed voor 50 procent van de totale bietsuikerproductie ter wereld. De meeste suiker wordt echter uit suikerriet gewonnen.
Bron Akkerwijzer