Cijfers schudden de termijnmarkt nog eenmaal op
Het CBS kwam aan het begin van deze week met een voorlopige oogstraming. De totale Nederlandse oogst wordt ingeschat op 7,436 miljoen ton (+902k y/y). De consumptie aardappelen zijn met 4,012 miljoen ton (+852k y/y) het hoogst sinds 2000. De gemiddelde opbrengst is 52,6 ton/hectare (+8,2 ton y/y).
De cijfers schudden de dekens nog eens op. De termijnmarkt leverde in een paar dagen weer 0,50 euro in en zakt van 5,80 euro naar 5,30 euro. Veel ander nieuws dan de cijfers was er afgelopen week niet. Handel vindt nauwelijks plaats. Referentiebeurzen hebben er een hele kluif aan om te noteren. De Beurscommissie van Emmeloord moest weer verstek laten gaan vanwege te weinig transacties. De Belgische PCA/Fiwap noteerde dinsdag wel, maar ook hier werd de opmerking gemaakt van de geringe koop belangstelling. De indicatieve prijs voor Bintje bedroeg meestal 3 euro met een flauwe marktstemming. Door sommige schilbedrijven werden voor de beste kwaliteit iets hogere prijzen betaald. De indicatieve prijs voor Fontane en Challenger bedroeg meestal 4 euro. De Franse RNM-prijs zakte dinsdag 0,50 euro voor Bintje naar 3,00 euro en Fontane naar 4,50 euro.
De aardappeloogst is naar boven bijgesteld met 1 miljoen ton, naar een record van 28,9 miljoen ton (2016: 24,6 miljoen ton; vijfjaarsgemiddelde:25,0 miljoen ton) voor de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen. Dat stelt de North-Western Potato Growers (NEPG), hoewel de totale oogst nog niet van het land is. Door natte omstandigheden, voornamelijk in Groot-Brittannië en Nederland, moet nog zo’n 5-10% worden gerooid.
De rooiactiviteiten zijn in de eindfase gekomen, waardoor een eventuele prikkel van onzekerheid met betrekking tot het rooien ook uit de markt wordt gehaald. Het enige wat momenteel overblijft voor het sentiment is de kwaliteit van de aardappelen. Maar de verwerkers zijn tot behoorlijk diep in het seizoen ingedekt waardoor kwaliteitsproblemen voor de spotmarkt alleen maar een drukkend effect heeft. Voor de eindfase van het seizoen kan de kwaliteit ‘een dingetje’ zijn.
© De Vries & Westermann B.V.