Weer geen akkoord in EU over oplossing glyfosaatprobleem
Het comité van experts van de 28 lidstaten van de EU is er (vandaag) donderdag opnieuw niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de verlenging van de vergunning voor de onkruidverdelger glyfosaat met 5 jaar zoals de Europese Commissie had voorgesteld.
Frankrijk, dat de lidstaten die tegen stemden aanvoerde, wilde niet verder gaan dan een verlenging met 3 jaar. Duitsland onthield zich van stemming, terwijl Nederland voor het Commissievoorstel stemde. De Commissie had vorige maand nog een termijn van 10 jaar voorgesteld, zodat de algemene verwachting was dat het deze keer mogelijk zou lukken. In het Commissievoorstel stond ook deze keer niets over een uitdoofscenario om de boeren de kans te geven tijdig naar een alternatief voor de onkruidverdelger op zoek te gaan.
De Belgisch landbouwminister Denis Ducarme pleitte ervoor dat de Commissie nu een plan opstelt voor de uitstap uit glyfosaat en vraagt steun van de EU voor de ontwikkeling van alternatieven voor de landbouw. Het Europees Parlement is tevreden met het verwerpen van het Commissievoorstel. Het parlement wil geen verlenging van de vergunning met 5 jaar maar een uitfasering van glyfosaat vanaf 1 januari a.s. en een onmiddellijk verbod voor huishoudelijk gebruik.
De mogelijkheid bestaat dat de Commissie nu zelf een besluit neemt over de verlenging van de vergunning die op 15 december afloopt. Maar het is de vraag of zij dat wel aandurft tegen de wil van Frankrijk en zijn bondgenoten in. Bovendien komen de experten van de EU-lidstaten weer op 26 en 27 november samen. Komt er dan weer geen akkoord, dan wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de kwestie wordt doorgespeeld naar de decembertop van de Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel.
Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. “Deze zogeheten gekwalificeerde meerderheid was er vandaag niet bij de stemming”, verklaarde de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg. Ze sprak van een “goede uitkomst voor onze gezondheid en het milieu.”
Bron Akkerwijzer