Onderzoek naar goedkeuringsprocedure van glyfosaat
Het Europees Parlement stelt een commissie die onderzoek gaat doen naar de politieke goedkeuringsprocedure van glyfosaat. De commissie bestaat uit dertig Europarlementariërs. De Europese Groenen deden het voorstel, en kregen steun van alle fractievoorzitters.
Afgelopen november is besloten dat glyfosaat de komende vijf jaar nog wordt toelaten. Maar de Europese Groenen hebben hun twijfels bij de procedure waarin deze verlenging is goedgekeurd. „Met deze bijzondere commissie willen we nu specifiek het goedkeuringsproces onderzoeken, dat liep terwijl er grote zorgen waren over de mogelijke schadelijke effecten van glyfosaat”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks.
Jaap van Wenum van LTO Noord Akkerbouw is het er mee eens dat de procedure niet is gegaan zoals het moest. „Want het had natuurlijk tot een veel langere periode van toelating moeten leiden”, zegt Van Wenum.
De Europese Groenen willen vooral onderzoeken wat de rol het Europese Agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europese Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) was bij de goedkeuring van het bestrijdingsmiddel. Volgens GroenLinks moeten deze organisaties volksgezondheid en milieu als hoogste prioriteit stellen. „Wij hebben er onze twijfels bij, of dat bij de onderzoeken naar glyfosaat wel is gebeurd”, stelt Eickhout. Volgens Van Wenum is dat grote onzin. „Ik zie het precies andersom, want in mijn ogen is er juist geluisterd naar de politieke discussie, waarna er een compromis is gesloten.”
De resultaten van het onderzoek kunnen volgens Van Wenum niet leiden tot een andere beslissing. „De procedure is gevolgd, er is een besluit genomen en deze is rechtsgeldig. Dat betekent dat ze het niet meer terug kunnen draaien.” Wel hebben de partijen zoals GroenLinks nu bereikt dat de discussie aanblijft. „Dat was denk ik ook het doel, ik had niets anders verwacht.”
Innovatie
Minister Carola Schouten van landbouw gaf eerder aan dat deze periode van vijf jaar gebruikt moet worden om op zoek te gaan naar alternatieve middelen voor onkruidbestrijding. „Daar ben ik het mee eens, je moet alternatieven vinden die vriendelijker zijn”, aldus Van Wenum. „Maar het is nu het milieuvriendelijkste en het beste middel, maar je moet niet lui worden. Je moet kijken of er verbeteringen mogelijk zijn door middel van innovatie.”
Brton Akkerwijzer