EU exporteert 22% minder tarwe dan vorig seizoen
EU-uitvoer loopt flink achter vergeleken met vorig seizoen. Europese graanprijzen trekken iets mee omhoog met internationale prijzen.
De euro is iets gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakkere euro is gunstiger voor de uitvoer van granen op de wereldmarkt. De Europese uitvoer was vorige week goed met bijna 722.000 ton tarwe. De vertragingen door stakingen van het Franse spoorwegpersoneel lijkt qua overlast zo goed als voorbij te zijn. In totaal loopt de tarwe EU-uitvoer 22% achter op vorig seizoen met 16,3 miljoen ton.
De EU heeft last van Rusland, die 40% meer exporteert dan vorig seizoen. Naast de recordopbrengst is de Russische roebel de afgelopen maanden fors gedaald in waarde. Hierdoor is exporteren vanuit Rusland relatief goedkoop. Ook de uitvoer vanuit de Verenigde Staten verloopt dit seizoen moeizaam. De verwachting is dat de VS-uitvoer van tarwe 17% achterloopt op vorig seizoen.
Gestegen graanvoorraad
Doordat minder graan wordt uitgevoerd, is de Europese graanvoorraad toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De stijging komt deels door een grotere tarwe-import. En de tarweoogst voor seizoen 2017-’18 is een beetje verhoogd naar 141,7 miljoen ton in de laatste maandelijkse graanbalans. Met de stijgende beschikbare hoeveelheid graan stijgt de totale graanvoorraad per 30 juni 2018 naar 49,3 miljoen ton. De Europese voorraad is groot genoeg om 9 weken consumptie te overbruggen.
Weer stuwt prijzen
In de Verenigde Staten blijven zorgen over droogte in belangrijke productiegebieden van wintertarwe. Ook berichten over droogte in Rusland zorgen voor sentiment op de graanmarkt. Internationale graanprijzen stijgen dan ook op korte termijn. De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC) stond afgelopen vrijdag 0,5% hoger dan een week eerder op 190 punten.
Maisprijs schommelt
Hetzelfde geldt voor de IGC-prijsindex voor mais. Deze stond afgelopen vrijdag ook 0,5% hoger dan een week eerder op 205 punten.
Bron Boerderij