Hogere EU-tarweprijs door droogte
De euro staat redelijk stabiel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bondkanselier Merkel heeft een voorzichtig akkoord gesloten over het Duitse immigratiebeleid en daarmee een regeringscrisis af weten te wenden.
De internationale graannoteringen schieten heen en weer. De tendens is in Europa meer opwaarts. Voor maaltarwe staat de notering op de termijnmarkt in Parijs op € 182,50 per ton. Dat is bijna € 10 hoger dan een week eerder op dinsdag. Handelaren blijven ongerust over de gewassen in Europa door het droge weer. Handelaren in de Verenigde Staten waren gisteren juist terughoudend met innemen van posities, omdat 4 juli de beurs gesloten in verband met Independence Day.
Verschillen in EU-prognoses
Er zitten enorme verschillen tussen verschillende opbrengstprognoses van graan in de EU voor seizoen 2018-‘19. De Europese Commissie gaat in de laatste graanbalans uit van een graanoogst van 299 miljoen ton. Verschillende lidstaten vinden de schatting van de Commissie optimistisch, omdat in Scandinavië, de Baltische Staten en Polen nog laat zomertarwe is gezaaid en door droogte de opbrengsten kunnen tegenvallen.
Aan de andere kant wordt vanuit de Europese organisatie van coöperaties en landbouworganisaties (Copa-Cogeca) de graanproductie een stuk lager ingeschat dan de Europese Commissie. Copa-Cogeca verwacht voor oogst 2018 een graanproductie van 275 miljoen ton. Dat is een daling van 5,7% vergeleken met de graanproductie van oogst 2017. Deze daling wordt veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. Akkerbouwers in verschillende Centraal en Noord-Europese landen hebben te maken met extreme droogte, terwijl in Zuid-Europa wateroverlast voor problemen zorgde.
Bron Boererij