Handel vreest beperking graanexport Rusland
De Russische overheid overlegt met graanhandelshuizen over de hoeveelheid graan die Rusland dit seizoen kan exporteren. Er zijn echter geen beperkende maatregelen afgekondigd, zegt het ministerie van landbouw.
De graanhandel reageerde vrijdag 17 augustus nerveus op het Russische overleg. In 2010 beperkte Rusland de graanexport nadat de oogst was gedecimeerd door droogte. Dat dreef de graanprijzen toen op. Dat gebeurde vooral in de EU, omdat Rusland een grote concurrent is op de grote afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Droogte tijdens groei, regen tijdens oogst
Veel graantelers in Rusland hadden dit jaar last van droogte tijdens het groeiseizoen en van veel regen tijdens de oogst. Daardoor oogst Rusland dit jaar minder tarwe en de kwaliteit valt ook tegen.
In de graanhandel gaat het gerucht dat Rusland daarom de export van graan wil beperken tot 30 miljoen ton, meldt het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult. Het bureau schat dat Rusland 43 miljoen ton graan beschikbaar heeft voor export, waaronder 37 miljoen ton tarwe en gerst. Dat betekent dat later in het seizoen er mogelijk beperkingen komen op de export.
Tarweprijzen op termijnmarkten omhoog
Daardoor stegen de tarweprijzen vrijdag flink op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Maandag 20 augustus tijdens de handelsdag zakten de noteringen weer, nadat in het weekeinde geen bevestiging kwam van eventuele beperkingen op de export.
De veehouderij in Rusland is de laatste jaren sterk gegroeid. Volgens de nieuwssite Agrimoney heeft die een sterke lobby opgebouwd in Moskou. De veehouderij wil de export van graan beperken, omdat dat de voerprijs drukt.
Bron Boederij