NAV over droogtesteun: ‘Tijd dat minister van stal komt’
Duitsland en Zweden hebben beide geld uitgetrokken om de door de droogte getroffen boeren te steunen. Ook Vlaanderen heeft aangegeven met steun te komen. Minister Carola Schouten verwijst Nederlandse boeren echter naar de Brede Weersverzekering. „Het wordt tijd dat onze minister ook van stal komt”, aldus voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).
Duitsland trekt een bedrag van 340 miljoen euro uit voor de akkerbouwers en melkveehouders die getroffen zijn door de aanhoudende droogte. De helft van dat bedrag komt van het rijk, de andere helft wordt gefinancierd door de verschillende deelstaten.
Volgens het ministerie van Landbouw in Duitsland gaat in totaal om ongeveer 10.000 agrarische bedrijven, waarvan het voortbestaan onzeker is. De minister van Landbouw, Julia Klöckner, heeft aangegeven dat deze boeren bij opbrengstverliezen van meer dan 30 procent, de helft van de schade vergoed krijgen. Zweden heeft beloofd om een bedrag van 100 tot 120 miljoen euro beschikbaar te stellen voor haar getroffen boeren.
LTO Nederland heeft aangegeven dat het zich zorgen maakt om de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en pleit voor een gelijk speelveld binnen de Europese Unie. Teun de Jong van NAV wil daar niet over spreken: „Onze eigen minister moet nu van stal komen, want alleen een Brede Weersverzekering, dat voldoet niet.”
Ontoereikend
De voorzitter van NAV heeft eerder al aangegeven bij het ministerie dat de droogte deze zomer zo ernstig is, dat de Brede Weersverzekering niet voldeed. „Ten eerste is de participatiegraad te laag, waardoor het kosten-batenplaatje niet klopt. Daarnaast is de assurantiebelasting veel te hoog met 21 procent. Vergelijk dat eens met Frankrijk, daar betalen ze helemaal geen belasting over de verzekering”, aldus De Jong. Tot slot vindt hij dat het eigen risico veel te hoog is. „Ze zijn wel bezig om verbeteringen door te voeren, maar dat is veel te laat voor de boeren die nu schade hebben geleden. Dat is hetzelfde wanneer je tegen een drenkeling zegt dat je hem morgen gaat redden.”
Verschillen
De Jong wil dat er eerst een analyse wordt gemaakt van de schadesituatie in Nederland. „Binnen Nederland zijn er grote verschillen te zien. Bijvoorbeeld tussen Flevoland, waar boeren al die tijd konden beregenen, en het oosten van Nederland waar de situatie schrijnender was. We moeten de differentiatie in kaart brengen en kijken waar de grootste verliezen zijn geleden.” Volgens de Jong bestaat er wel zoiets als een zorgplicht voor het gewas. „Als je mag beregenen, moet je er ook alles aan doen om je gewas te redden.”
Maatregelen
De maatregel die wel getroffen is door minister Schouten – uitstel van betaling aan de belasting – is volgens De Jong een grote dooddoener. „Iedere boer had dat verzoek zelf ook in kunnen dienen.” Hij pleit er dan ook voor dat de uitkeringen vanuit het GLB eerder worden uitgekeerd. „Daar moeten ze aan mee werken.”
Daarnaast heeft NAV ook aandacht gevraagd van de Tweede Kamerleden. „Maar het is nog vakantieperiode, dus dat zal nog wel even duren. Maar er moet nu wel echt wat gaan gebeuren.”
Bron Akkerwijzer