Gezonde planten voor een gezonde toekomst
De Nederlandse akkerbouwsector wil in de komende jaren een volgende duurzaamheidsstap zetten. Vandaag presenteerde de BO Akkerbouw op het akkerbouwbedrijf van Wout en Anneke Lugtenburg in Geervliet het sectorbreed gedragen Actieplan Plantgezondheid.
Het Actieplan, met als titel Gezonde planten voor een gezonde toekomst, is een initiatief van de totale akkerbouwketen; van veredeling, teelt, handel tot verwerking en verenigd in de Brancheorganisatie Akkerbouw. Het Actieplan heeft een looptijd van 2017 tot 2030.
De ambitie van de totale akkerbouwketen is koploper te zijn in aantoonbare teeltmethoden die door de afnemers worden erkent en ook maatschappelijk waardering krijgen. „Emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu beperken we tot het uiterste minimum en onze akkerbouwproducten houden we nagenoeg residuvrij. Rentabiliteit zowel op de korte als middellange termijn blijft hierbij leidend”, aldus BO Akkerbouw.
Motivatie
Volgens Geert Pinxterhuis, projectleider Actieplan Plantgezondheid, is dit Actieplan een nadere uitwerking voor de akkerbouwsector van de vorig jaar gepresenteerde LTO-visie Ambitie Plantgezondheid. Het waarom van dit akkerbouwplan is gebaseerd op een zestal uitdagingen: verdere terugdringing van emissies in grondwater, oplossingen voor een steeds smaller middelenpakket, een weerbaarder teeltsysteem als antwoord op klimaatverandering, verbetering bodemgezondheid, meer biodiversiteit op de Nederlandse akkers en tenslotte een concrete marktvertaling waarin duurzaamheidsprestaties worden gewaardeerd.
Speerpunten
Om deze ambities in de praktijk te realiseren zet de Nederlandse akkerbouwketen in op een viertal speerpunten. Zo wil de akkerbouwketen een omslag maken naar een teeltsysteem waar gezonde en robuuste gewassen en een vitale bodem het uitgangspunt vormen waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Verder wordt ingezet op vermindering van de milieu-impact met op maat toediening van gewasbeschermingsmiddelen door toepassing van precisielandbouwmethoden en vergroening van het middelenpakket. Ook wil de sector bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en actief medevormgever zijn van een aantrekkelijk landschap. Tenslotte wil de sector de milieuprestaties voor de markt beter inzichtelijk maken.
Volgens Pinxterhuis is het Actieplan Gezonde planten voor een gezonde toekomst een plan voor een meerjarenaanpak. „Het is zeker niet hard in beton gegoten en is eerder richting- en maatgevend.” Op de vraag wat dit plan nu concreet voor de individuele akkerbouwer betekent, antwoordt de projectleider: „Ik hoop dat de akkerbouwer hierdoor een gezonde vorm van nieuwsgierigheid krijgt wat dit alles voor zijn eigen bedrijf betekent en daarmee aan de slag gaat.”
Bron Akkerwijzer