Politieke spanningen zorgen voor druk tarweprijs
Tarweprijzen daalden vorige week op de internationale markten, gesteund door berichten vanuit Rusland. Maisprijzen in de VS stegen licht bij tegenvallende opbrengsten.
De internationale tarwenoteringen daalden vorige week. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs reageerde op het nieuws dat er voorlopig geen uitvoerheffing komt op Russische tarwe. Andere spanningen op de graanmarkt worden veroorzaakt door geopolitiek.
Spanning op graanmarkt
Financiële problemen voor landen zoals Venezuela, Argentinië en Brazilië zorgen voor onrust. Argentinië wil uitvoerheffingen op verschillende grondstoffen, zoals tarwe, mais en sojabonen invoeren. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt opnieuw met nieuwe belastingen op Chinese importproducten. En de uitvoer van tarwe vanuit de Verenigde Staten verloopt dit seizoen niet soepel, waardoor de prijs onder druk staat.
Tegenvallende opbrengsten in Canada
De Canadese tarweoogst is verlaagd naar 29 miljoen ton. De droogte zorgt voor tegenvallende opbrengsten. De voorraden van tarwe zijn daardoor voor eind juli ingeschat op 6,1 miljoen ton door het Canadese statistiekbureau StatCan. Dat is 0,8 miljoen ton minder dan de Canadese tarwevoorraad een jaar eerder. Het lijkt erop dat Siberië de logistiek voor export goed op orde heeft, in tegenstelling tot voorgaande seizoenen. Hierdoor zal de uitvoer vlotter gaan lopen.
De graanschimmel kan leiden tot 100% opbrengstderving
Zwarte roest in Australië
In Australische tarwe is ‘roest type Ug99’ aangetroffen. Zwarte roest is een nachtmerrie voor tarwetelers. De graanschimmel kan leiden tot 100% opbrengstderving. De schimmel tast de stengel van de plant aan, waardoor de aar geen voeding meer krijgt. Andere roestschimmels vernielen de bladeren. Dat drukt wel de opbrengst, maar leidt zelden tot een complete misoogst. De schimmel kan gevolgen hebben voor de export. Neerslag in Rusland is gunstig voor de start van het inzaaien van wintertarwe.
Iets hogere maisprijs
Amerikaanse maisprijzen stegen vorige week juist iets, want de vraag is goed. De opbrengsten in de belangrijkste productiegebied in de Verenigde Staten valt tegen. Dat prikkelt de maisprijs.
Bron Boerderij