EU-graanoogst 8 procent lager door droogte
De Europese graanoogst voor 2018/2019 zal 5 procent lager uitvallen dan vorig jaar, en 8 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat voorspelt het landbouweconomisch bureau van de Europese Commissie. Oorzaak is de droogte van afgelopen zomer.
De zomer van 2018 was voor vrijwel heel Noord-Europa, inclusief het oosten en zuiden van Nederland, de warmste zomer in meer dan veertig jaar (de metingen waar de EU mee werkt zijn begonnen in 1975), en anders wel de op een na warmste. Recordtemperaturen zijn gemeten in Nederland, België, Duitsland en Polen. Vooral tarwe heeft er onder te lijden gehad; de EU-oogst is de laagste in zes jaar, en 9 procent minder dan een jaar eerder.
Zorgen over de Europese graanproductie hebben de wereldprijzen in de zomer doen stijgen, maar daarna zijn die stabiel gebleven of zelfs weer gedaald, onder andere vanwege goede vooruitzichten voor de oogst in de VS en een sterk exporterend Rusland.
Suikerbieten
Ook suikerbieten zijn geraakt door de droogte. De oogst wordt geraamd op 73,3 ton per hectare, en dat is ruim onder de oogst van het vorige jaar en 3 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. De lagere productie zal echter weinig positief effect op de wereldprijzen hebben, omdat op wereldniveau er meer geproduceerd wordt dan de consumptie. De hele wereld consumeert ongeveer 176 miljoen ton suiker, maar de suikerproductie in seizoen 2017/2018 was 185 miljoen ton. Het surplus zorgt voor een neerwaartse druk op de marktprijs. Voor seizoen 2019/2020 verwacht de Commissie dat vanwege de lage prijzen de suikerproductie zal afnemen.
Bron Akkerwijzer