Stroperige uienhandel met hoge prijzen
Het is lastig om deze week een eenduidig beeld te krijgen van de uienhandel.
De ene verwerker heeft voldoende grove uien in de schuur liggen en slaat een aanbod om te kopen af, terwijl een volgende verwerker deze partij maar wat graag koopt. De prijzen liggen hoog, maar de handel is stroperig. De beurs in Emmeloord houdt deze week de prijzen voor de verschillende maatsorteringen stabiel tussen € 21 en € 35 per 100 kilo. De stemming blijft vast.
Druk op grove uien in de baal
Het is zoeken naar de juiste partijen voor de afnemers. Klanten die normaal alleen grove uien afnemen kunnen niet allemaal meer worden bediend. Om nee-verkopen te voorkomen, zoeken exporteurs in binnen- en buiteland verschillende manieren om uien aan te kopen. Niet alle afnemers geloven dat het aanbod grove uien zo krap is en willen het hoge prijsniveau niet betalen. Hierdoor komt er druk op grove uien in de baal. Ook de allerfijnste maten zijn lastig te slijten, omdat deze in overvloed zijn. De middelmaat uien lopen prima weg.
De belangrijkste afnemers zijn West-Afrikaanse landen. De exportcijfers tot en met eind september laten goede volumes zien. Maar in de weken dat er geen boot naar het continent Afrika gaat, lopen de cijfers terug.
Telers houden de uien goed vast die in de schuur liggen. Dit zolang de kwaliteit van de uien goed is en de problemen met fusarium en kiemen zijn te overzien, wat tot dusver het geval lijkt.
Bron Boerderij