Teelspecialist: risico phytophthora neemt nu toe
Telers van aardappelen moeten zich in augustus niet laten verrassen door phytophthora. ‘Wees er bedacht op, ook bij rassen die minder gevoelig zijn voor de schimmelziekte’, waarschuwt teeltspecialist Kees Vogelaar van Agrovision.
Het advies heeft alles te maken met de ervaringen in 2017 en 2018. De toename van phytophthora in augustus heeft toen veel telers verrast. ‘In augustus zijn de nachten langer, de zon staat lager en schijnt korter. Bij wisselvallig weer is er dan vrij snel sprake van een voldoende lange bladnatperiode en kans op infectie’, zegt Vogelaar.
Telers moeten vooral alert zijn bij vitale rassen, rassen die zich laat ontwikkelen en/of na regen nieuw blad gaan vormen. ‘Een vitaal gewas is gevoelig voor phytophthora. Wees attent en laat je niet verrassen’, waarschuwt de teeltspecialist.
Agressiever
Deze waarschuwing heeft ook te maken met het feit dat phytophthora de laatste jaren agressiever is geworden. De schimmelziekte is veranderd van samenstelling, met de nieuwe klonen EU-36 en EU-37. Deze nieuwe varianten kunnen volgens Wageningen University & Research in een kortere periode nieuwe sporen maken. Zo kan de schimmel sneller tot ontwikkeling komen.
‘Bij de teelt van zetmeelaardappelen heb je rassen die volgens de rassenlijst minder vatbaar zijn voor phytophthora. In de praktijk valt dat nogal eens tegen’, stelt Vogelaar. ‘De resistentie lijkt zich niet te kunnen handhaven. Telers moeten daar bedacht op zijn.’
Nieuwe klonen groter
Uit een inventarisatie van het Europese netwerk EuroBlight blijkt dat de verschillen tussen EU-36 en EU-37 enerzijds en EU-13 anderzijds niet erg groot zijn. Nieuwe klonen in Europa worden steeds groter. ‘Laat in het seizoen overheersen de nieuwe klonen’, vertelt Vogelaar.
Uit laboratoriumproeven blijkt dat EU-36 en EU-37 ten opzichte van EU13 minder gevoelig zijn voor zeer lage doseringen. EU-37 lijkt minder gevoelig te zijn voor fluazinam, de werkzame stof in onder andere Shirlan. ‘Houd de intervallen kort, waardoor de dosering op een hoger niveau blijft. Dat is noodzakelijk bij de nieuwe klonen’, geeft Vogelaar aan.
De phytophthoradruk viel dit jaar tot nu toe mee. In juni waren er wat aantastingen, maar die werden half juli de kop ingedrukt door de warme en droge weersomstandigheden. Door de regen in het zuiden nam het risico op verspreiding van phytophthora daar het eerste toe. Ook in de noordelijke teeltregio’s neemt het risico nu toe. ‘In augustus moeten alle aardappeltelers bij de les zijn’, benadrukt Vogelaar.
Bron: Nieuwe Oogst