Droogte maakt suikerbieten breekbaar
Door droogte stijgt het suikergehalte in de bieten, zegt agronoom Tobias Bokeloh van Strube. “Als het begint te regenen ontstaat het verschijnsel dat de cel in korte tijd veel water opneemt om het suikergehalte naar een normaal niveau te verlagen. Dit osmotische verschijnsel leidt tot breuk van de celwand. Dan lekt er suiker uit de cellen, wat het suikergehalte verlaagt. En het kan bij de oogst er toe leiden dat grote bieten gemakkelijk afbreken.” Zie foto hieronder.
Opbrengst suiker blijft achter
Uit de proefrooiingen van Strube blijkt dat op veel plekken in Duitsland de suikeropbrengst achterblijft bij vorig jaar. Bokeloh schrijft dat toe aan de geringe neerslag in de winter. “Er zit te weinig water in de grond. Een tekort aan neerslag kan niet worden gecompenseerd door vocht in de bodem. Daarom liggen de hectareopbrengsten op veel percelen onder die van 2018.”
Uit de proefrooiingen blijkt de suikerproductie op veel plaatsen achter blijft bij vorig jaar, wat ook al een zeer slecht bietenjaar was. Duitsland is verreweg de grootste suikerproducent in de EU. Als daar minder suiker wordt geproduceerd heeft dat een positief effect op de suikerprijzen in de EU, en dat beïnvloedt de bietenprijzen die akkerbouwers krijgen uitbetaald.
Gemiddelde opbrengst 10,3 ton suiker
Strube voert op 6 plaatsen verspreid over Duitsland iedere 2 weken proefrooiingen uit. De gemiddelde suikeropbrengst per hectare voor alle proefvelden samen zit op 26 augustus op 10,3 ton suiker per hectare. Dat is zelfs nog minder dan vorig jaar, toen de suikerbieten ook werden getroffen door droogte. Toen zaten de bieten rond 26 augustus op gemiddeld 11,9 ton suiker. De huidige suikeropbrengst op alle Strube-proefvelden ligt bijna 12% lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde.
Betere opbrengst in Noord-Duitsland
De achterstand ten opzichte van de gemiddelde suikerproductie is het grootst op de proefvelden in Wetterau in het midden van Duitsland (-17,8%), Ochsenfurt (-17,7%, Midden-Duitsland) en Rheinland (-12,6%, West-Duitsland). Alleen in Söllingen (Noord-Duitsland) doen de bieten het erg goed. Daar ligt de suikerproductie op 26 augustus op 11,6 ton. Dat is bijna 16% hoger dan gemiddeld rond deze tijd.
Bron: Boerderij