Vooral in zuidwesten flinke aantastingen van vergelingsziekte in bieten
Vergelingsziekte is dit jaar een nieuw thema in de bietenteelt. Door het verbod op gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden heeft de groene perzikluis de kans gekregen om de ziekte te verspreiden.
Inventarisatie
De agrarische dienst van Cosun inventariseert hoe groot de aantasting in de verschillende gebieden is. In Unitip wordt telers onder meer gevraagd bij de waarnemingen aan te geven of er in het perceel vergelingsziekte zichtbaar is. Doel hiervan is om de ervaringen met het advies en het adviessysteem te gebruiken voor een verbetering van de aanpak naar de toekomst.
Cercospora
In het zuidoosten en noordoosten begint de druk van cercospora behoorlijk toe te nemen. Dit ondanks de meerdere bespuitingen welke zijn uitgevoerd. In de andere gebieden lijkt de aantasting van cercospora over het algemeen mee te vallen.
De nieuwe campagne staat voor de deur: vrijdag worden de eerste bieten verwerkt in Dinteloord, in Vierverlaten is de start op 10 september. Vanwege de uitzonderlijke droogte wil Cosun de door droogte getroffen gebieden in het begin van de campagne zoveel mogelijk ontzien, zodat de bieten door de regen van de afgelopen maand wellicht nog wat kunnen herstellen en groeien.
Beregenen
Waar mogelijk zijn de bieten beregend om ze aan de groei te houden. Uit de regionale gegevens blijkt dat vooral de noordoostelijke lichte gronden sterk achterblijven. Het aantal percelen waar wordt beregend, is hier kleiner dan in het zuidoosten: uit de gegevens van Unitip 2018 blijkt dat in het noordoosten op circa 10 procent van de bietenpercelen is beregend, terwijl dit in het zuidoosten bijna 50 procent is geweest.
De totale bietenoogst is geraamd op 6,9 miljoen ton die in circa 19 weken verwerkt wordt. De Agrarische Dienst van Cosun taxeert de bietenopbrengst per hectare gemiddeld op 84 ton wortel en 14 ton suiker. De stand van de bieten in de verschillende regio’s is zeer verschillend.
Bron: Akkerwijzer