Belgische bietentelers in actie tegen lage prijzen
Maandag 16 september voeren de Belgische bietentelers, verenigd in de CBB, actie tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie die zij ervaren door onder andere het wegvallen van de suikerquota en minimumprijzen. Ze roepen de Europese beleidsmakers op om het beleid bij te sturen. „De landbouwers zijn de gemakkelijke en machteloze slachtoffers geworden van een overdreven liberaliseringsbeleid dat de volledige macht geeft aan de agro-voedingsindustrie,” aldus Peter Haegeman. secretaris-generaal van de CBB.
Gelijk aan zuivelsector
De datum van 16 september is volgens CBB niet toevallig gekozen. Immers op 16 september 2009, tien jaar geleden, hielden een aantal melkveehouders een symbolische actie om te protesteren tegen de slechte marktsituatie. Net zoals de zuivelsector tien jaar geleden, ondergaan de bietentelers vandaag een gelijksoortige crisis. Een crisis die ook in belangrijke mate is uitgelokt door het wegvallen van de suikerquota en de gegarandeerde minimumsuikerprijzen in het najaar van 2017.
Liberalisering
Volgens de CBB ondervinden de Europese en Belgische landbouwers door dit liberaliseringsbeleid grote oneerlijke concurrentie van andere landen die veel minder streng zijn op het gebied van productie- en controlenormen. In een persbericht roept het CBB op om de garanties te herstellen die de landbouwers in staat stellen een fatsoenlijk inkomen te verdienen met hun productie. Concreet denkt het CBB aan bijvoorbeeld het opleggen van dezelfde normen aan ingevoerde producten en controles uit te voeren wanneer deze de EU grenzen passeren.
7.000 bietentelers.
Het huidige beleid ondermijnt de rendabiliteit van de suikerbietenteelt en zet het inkomen van 7.000 Belgische bietentelers op de helling. Deze situatie heeft een bijzonder negatieve uitwerking op de gezinsbedrijven en helemaal op het perspectief voor jonge boeren. CBB roept de EU op om de liberalisering van de bietenmarkt te evalueren en om vervolgens dringend de nodige corrigerende of ondersteunende maatregelen te nemen. Ook de gevolgen van het afsluiten van vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen, dienen op zeer korte termijn te worden geëvalueerd in relatie tot de huidige suikercrisis.
Bron: Akkerwijzer