Hogere bietenprijs laat nog even op zich wachten
De wereld produceert volgend seizoen 2019-‘20 niet genoeg suiker om aan de vraag te voldoen. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht een tekort van 4,8 miljoen ton op een verbruik van ongeveer 177 miljoen ton. Rabobank verwacht een gat van 5,2 miljoen ton tussen vraag en aanbod. De productie daalt, maar de vraag naar suiker blijft stijgen in de wereld.
Normaal leiden een krimpend aanbod en een stijgende vraag tot hogere prijzen. Maar dat gaat bij suiker niet zo snel door de grote voorraden. De zoetstof is lang te bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Daardoor blijven grote voorraden lang boven de markt zweven. Dat is anders bij aardappelen, uien of peen. Daar begint de sector ieder seizoen met een schone lei.
Onbalans tussen vraag en aanbod
De ISO verwacht dat de suikerproductie daalt van 176 miljoen ton in dit seizoen 2018-‘19 naar 172 miljoen ton in het nieuwe seizoen. Het verbruik stijgt van 174 miljoen naar 177 miljoen ton. Ondanks de onbalans tussen vraag en aanbod is de verwachting dat de suikerprijs, en dus de bietenprijs, op korte termijn stabiel blijft.
Er is bijna geen grondstof waar de voorraad zo groot is ten opzichte van het verbruik
Dat komt omdat de wereld jarenlang veel suiker heeft geproduceerd, aangejaagd door de hoge prijzen in 2016 en 2017. Daardoor zijn grote voorraden ontstaan. De ISO schat de voorraad aan het begin van seizoen 2019-‘20, dat 1 oktober begint, op 95 miljoen ton. Daarmee kan de voorraad meer dan de helft (54%) van het jaarverbruik overbruggen. Er is bijna geen grondstof waar de voorraad zo groot is ten opzichte van het verbruik. Bij tarwe is dat momenteel zo’n 37%, bij mais 27% en bij sojabonen bijna 29%. Grote voorraden drukken de prijs omdat ze tegenvallers in de oogst opvangen.
Wereldeconomie vertraagt
Geen wonder dat de ISO stelt dat de grote voorraden een langdurige druk geven op de suikerprijs, en dus ook op de bietenprijzen die de akkerbouwers ontvangen. Rabobank stelt in een analyse van de suikermarkt dat de verhouding tussen verbruik en voorraad pas tegen september 2020 een normaal niveau heeft bereikt. Pas over een jaar ontstaat dus ruimte voor een prijsstijging, mits de verwachte suikerproductie in 2020-‘21 niet al te groot uitvalt. Wat ook een rol speelt, is dat de wereldeconomie vertraagt, mede door de almaar voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China. Dat dempt de vraag naar suiker.
Ethanol uit suikerriet
Afgelopen maandag 16 september echter stegen de suikerprijzen op de termijnmarkten in Londen en New York. Maar dat was vooral een gevolg van de drone-aanval afgelopen weekeinde op een olieraffinaderij in Saoedi-Arabië. Dat duwt de olieprijs omhoog. Daardoor wordt ethanol duurder, dat in Brazilië uit suiker wordt geproduceerd. Bij een hogere ethanolprijs wordt meer suiker verwerkt en verdwijnt dus van de markt. Hoe lang dit effect aanhoudt, is afwachten. Dinsdag 17 september daalden de prijzen weer een beetje in Londen en New York. Het geeft aan dat de bodem in de suikermarkt voorlopig erg dun is.
Bron: Boerderij