Weersextremen hebben steeds grotere invloed op suikerprijs
De laatste maanden fluctueert de suikermarkt sterk. Deze fluctuaties zijn niet terug te voeren op de jaarlijkse groei van de menselijke suikerconsumptie. In veel landen is die al enkele jaren ronduit mager. „De aanbodkant zorgt echter voor veel onrust. De bron van de actuele zorgen onder investeerders is een desastreuze suikeroogst in Thailand. Door extreme droogte in dit land daalt de rietsuikerproductie dit seizoen met ongeveer 30 procent tot tussen de 9 en 10 miljoen ton”, weet Casper Burgering van ABN-Amro. Bovendien verwacht de Thai Sugar Millers Corporation dat de huidige droogte ook de oogst van het volgende seizoen onder druk zal zetten. Met een aandeel van circa 7 procent in de mondiale suikerproductie is Thailand niet de grootste suikerproducent ter wereld. Het moet India, Brazilië en de EU voor laten gaan. Maar na Brazilië is Thailand wel de grootste suikerexporteur ter wereld. Dit feit heeft de suikermarkt in rep en roer gebracht, stelt Casper Burgering.
Steeds grotere invloed op grondstoffenmarkten
Extreme weersomstandigheden hebben een steeds grotere invloed op de grondstoffenmarkten. Ze verstoren de vraag- en aanbodverhoudingen met grotere prijsbewegingen tot gevolg. Dit heeft direct effect op het inkomen van de boer, zorgt voor een daling van de export en leidt tot volatiele voedselprijzen. Volgens Casper Burgering ondervindt India, de grootste suikerproducent ter wereld, daardoor ook de nodige problemen. Daar staat de uiteindelijke opbrengst momenteel sterk onder invloed van een lange periode van droogte gevolgd door hevige overstromingen.
Productie ethanol
In Brazilië, na India het grootste suiker producerende land, spelen andere factoren een rol. Daar neemt de suikerproductie jaarlijks af ten faveure van de productie van ethanol. Dit heeft ervoor gezorgd dat Brazilië niet meer het meest dominante land in de suikermarkt is. De huidige hogere prijzen voor suiker maken het echter economisch weer aantrekkelijk om meer suiker te gaan maken in plaats van ethanol.
Suikermarkt hyperactief
Deze mondiale ontwikkelingen verklaren volgens Burgering dat de prijs in de suikermarkt dit jaar is gestegen met 11 procent. En dat terwijl India dit seizoen een exportdoel heeft van 6 miljoen ton suiker naar de wereldmarkt vanuit de bestaande voorraden. Dit is 20 procent meer dan in het seizoen 2018/2019. „Toch heeft deze hogere export maar weinig effect op de prijs. Het zijn juist de extremen aan de aanbodkant die de suikermarkt hyperactief maken. En daarvan is het weer een heel belangrijk”, aldus Casper Burgering van ABN-Amro.
Bron Akkerwijzer