Uienhandel bevindt zich op ander speelveld
De uienmarkt bevindt zich op een ander speelveld dan een week geleden. Verwerkers inventariseren de markt wel, maar de kooplust voor wat betreft uien bij de boer is klein.
Grote vraag vanuit landen waar is gehamsterd
De vraag is groot vanuit Europese landen waar veel is gehamsterd. En landen zoals Frankrijk werken op halve kracht, daar rijden meer vrachtwagens met Nederlandse uien naartoe. De Europese vraag is op het moment goed, maar overzees gebeurt er weinig. En daar zitten normaal gesproken de volumes.
Telersprijzen stabiel tot dalend
Verwerkers zijn zuinig met aankopen in deze onzekere tijd. De telersprijzen blijven deze week stabiel tot dalend. Naast de Europese afzet is ook de binnenlandse afzet naar de retail goed, maar verwerkers blijven voorzichtig en bekijken alles per dag. Supermarkten willen voornamelijk de uienmaat 60/80. De baalprijs voor die maatsortering is dan ook fors gestegen naar € 25 per 100 kilo, die was vorige week nog € 21. De verwachting is dat de telersprijzen ook stijgen, mits de vraag goed blijft.
Logistiek is bottleneck
Verpakkers hebben het druk, deels omdat er veel bewerkelijke orders van 10 kilo verpakkingen worden verwerkt. Sorteerders kunnen niet sneller werken, waardoor vrachtwagens soms in de rij staan om te laden. Maar ook staan vrachtwagens te wachten omdat normaal gesproken filevertraging wordt meegenomen in de planning en die files zijn er in Nederland nu niet.
Bij de Oost-Europese grenzen is het verhaal heel anders. Daar ontstaan juist enorme files door verscherpte grenscontroles. Als deze files groter worde,n kan het logistieke oponthoud de sector tegen werken. Daarbij komt bij dat veel vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europa liever thuis zitten of het land niet meer uit kunnen.
Afstand houden aan de productielijnen
Aan de productielijnen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met hygiëne en er wordt niet te dicht op elkaar gewerkt. In de leeskamers kunnen mensen prima de 1,5 meter afstand aanhouden. Alleen bij een slechte partij moet iedereen aan de band staan en dat gaat wat lastiger. In de kantine wordt voor meer ruimte gezorgd. Waar voorheen iedereen aan één tafel zat, verspreidt zich dat nu over twee tafels. Zo proberen verwerkers en sorteerders zo goed mogelijk met deze onverwachte situatie om te gaan.
Prognose: stijgende prijzen.
Bron: Boerderij