Chinese vraag stuwt sojaprijzen
De termijnhandel is voorzichtig, maar goede Chinese vraag ondersteund de sojaprijs. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) staat begin deze week op 170 punten (januari 2000 = index 100). Daarmee staat de soja-prijsindex 8% hoger dan een jaar geleden.
Goede vraag
De sojaprijzen trekken in mei iets aan, mede doordat China op de internationale markt Amerikaanse sojabonen goed blijft afnemen. China kocht opnieuw 240.000 ton Amerikaanse sojabonen. De inzaaiwerkzaamheden vlotten in de Verenigde Staten goed. Op 10 mei zat 38% van de sojabonen in de grond, dat is ruim meer dan het meerjarig gemiddelde. Deze voorsprong tempert de prijsstijging voor sojabonen enigszins.
Verder heerst er nog steeds veel onzekerheid op de financiële markten door de pandemie en de economische gevolgen daarvan. En de handel op de internationale termijnmarkten is de afgelopen handelsdagen voorzichtig, omdat dinsdagmiddag het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verschijnt. Het USDA publiceert jaarlijks in mei de eerste prognose voor de graanoogst van het nieuwe seizoen.
Argentijnse strubbelingen
Op het zuidelijk halfrond (waaronder in Argentinië) is de oogst in volle gang, waardoor voorraden toenemen. Daar komt bij dat de Argentijnse havens moeilijkheden ondervinden met de uitvoer. Havenarbeiders zijn besmet met het coronavirus, waardoor de werkzaamheden stroef verlopen. En in het binnenland maakt een laag waterpeil van de rivieren het lastig om te transporteren over water.
Braziliaanse soja opslag
Op de Braziliaanse markten stegen in april de prijzen voor sojabonen. Dat komt omdat al veel soja van de oogst 2019-’20 is uitgevoerd. Hierdoor is de interesse om op korte termijn grote volumes te verhandelen matig. De sojabonen worden makkelijker in opslag gelegd om de komende maanden te verkopen. Daarbij kwam dat de sterke stijging van de Amerikaanse dollarkoers gunstig was voor de afzet van Braziliaanse sojabonen.
Bron: Boerderij