Oostenrijkse aardappelmarkt uit balans – vrije producten vrijwel onverkoopbaar
Uienprijzen onder druk
Na de afgelopen zeer moeilijke jaren voor Oostenrijkse appeltelers en -distributeurs eindigt het lopende appelseizoen redelijk goed. Vanaf het begin van het seizoen was de vraag naar Oostenrijkse appelen groot. Van augustus tot en met december 2019 werden er bijna dubbel zoveel Oostenrijkse appelen verkocht als in dezelfde periode een jaar eerder en ook in het nieuwe jaar hield de belangstelling onverminderd aan. Huishoudens die vanwege corona gingen hamsteren, stimuleerden de toch al sterke verkoop nog eens extra. In geen andere maand werden er meer appelen verkocht dan in maart van dit jaar.
De gemiddelde kiloprijs van alle rassen, over het gehele boekjaar gezien, lag 24% hoger dan in het voorgaande jaar en daarmee op een prima niveau. Ook in juli trokken de aan Agrarmarkt Austria gemelde groothandelsprijzen voor appelen verder aan. Restvoorraden van het ras Gala werden met gemiddeld 0,97 euro per kg tegen een 3% hogere prijs dan in de voorgaande maand verkocht. Golden Delicious bracht 0,84 euro per kg op en bereikte daarmee de hoogste stand sinds 22 maanden. Voor Jonagold rekende men 0,90 euro per kg, +5% ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee verdubbelde de prijs zich ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
De Oostenrijkse voorraad aan appelen, die in bewaring liggen, bedroeg op peildatum 1 juli 12.433 ton. Afgezien van Golden Delicious zijn daarmee zo goed als alle relevante rassen van Oostenrijkse oorsprong uitverkocht. De omstandigheden voor een verdere marktstabilisering en een succesvolle seizoensstart zijn goed, ook gezien de matige oogstvooruitzichten in heel Europa voor 2020/21.
Wortelmarkt in evenwicht
Passend bij het seizoen liep de verkoop van wortelen in rustige banen en ook wat betreft de prijzen veranderde er niet al te veel. De telersprijzen in Niederösterreich stagneerden op een acceptabel niveau van gemiddeld 47,50 euro per 100 kg. De groothandelsprijzen van Agrarmarkt Austria verbeterden zich met 5% ten opzichte van de voorgaande maand.
Uienprijzen onder druk
In heel Europa zijn er voldoende uien van goede kwaliteit op de markt. De exporthandel is dan ook beperkt. Tegelijkertijd liet de naar verhouding lage vraag vanuit de horeca in het bijzonder de afzet van grote uien instorten. Tegen het einde van de maand daalden de telersprijzen in Niederösterreich dan ook naar gemiddeld 16,50 euro per 100 kg. Dit is vergelijkbaar met het lage prijsniveau van 2017.
Oostenrijkse aardappelmarkt uit balans
Het gunstige voorjaar zorgde voor goede tot zeer goede oogsten bij Oostenrijkse vroege aardappelen. Ook de aansluitende rassen werden in grote hoeveelheden geoogst. Alleen de afzet, in het bijzonder voor de extra grote aardappelen, die dit jaar rijkelijk voorhanden zijn, ontbreekt. Terwijl huishoudens nog steeds aardappelen kopen, zijn de traditioneel zo belangrijke horeca-afzetmarkten vrijwel geblokkeerd.
De telersprijzen in Niederösterreich daalden in juli dan ook snel vanwege het te grote aanbod. Hiermee werd de negatieve trend van de voorgaande maand voortgezet. Terwijl er aan het begin van de maand nog een prijs van 20,00 euro per 100 kg voor middelgrote aardappelen gerealiseerd kon worden, ging de gemiddelde prijs tegen het einde van de maand met 12,00 euro per 100 kg met 40% naar beneden. Daarmee ontstond een prijsvermindering van 200% ten opzichte van de, weliswaar goede, gemiddelde prijs van vorig jaar. Er vindt nauwelijks noemenswaardige export plaats vanwege de moeilijke internationale omgeving. Vrije producten zijn vrijwel uitverkocht.
Waar de situatie naartoe gaat, kan momenteel nog niemand zeggen aangezien de oogst van de middelste en late rassen nog steeds in volle gang is. Gezien de wegens corona zeer goed gevulde opslagplaatsen en de actuele prijsontwikkeling wordt het huidige seizoen voor veel telers nu al een uitdaging.
Bron: AGF.nl