Mais trekt de kar op de graanmarkten
De tarweprijzen blijven stijgen, zowel op de termijnmarkt als in de fysieke handel. De prijs van het decembercontract op de termijnmarkt in Parijs begon vorige week op een nieuw topniveau, zakte daarna licht terug, maar kwam vrijdag uiteindelijk toch op een winst van, week-op-week, plus 0,75. In Chicago was dat beeld vergelijkbaar voor de tarwe. Een vrij geanimeerde tarwemarkt al met al, met wereldwijd behoorlijk veel vraag. Zo is er ook nog de verwachting dat top-inkoper Egypte zich binnenkort weer meldt.
Mais is een heel ander verhaal. De prijzen schieten omhoog op de termijnmarkt. Parijs boekte voor het novembercontract 5,5% winst in een week tijd, in Chicago boekte het decembercontract een plus van 4,3%. De International Grains Council zette de index voor mais op 245. Dat is 6,5% meer dan de voorgaande week. Op de wereldmarkt is mais in een maand tijd een vijfde duurder geworden.
Hausse op maismarkt
Er zijn meerdere drijvende krachten achter de huidige hausse op de maismarkt. Enerzijds zien we de tegenvallende opbrengst van de oogst in belangrijke productiegebieden. Dat geldt voor zowel de Verenigde Staten als de EU en Oekraïne. Oekraïne bijvoorbeeld heeft ruim de helft van de oogst binnen, waarvan de hectare-opbrengst zo’n 30% minder is dan vorig seizoen. Daarnaast is de vraag van China zeer groot, meer dan in voorgaande jaren. Bureau Agritel meldt dat een aanvankelijk Chinees importquotum (laag importtarief) van 7 miljoen ton overschreden zal gaan worden, tot mogelijk 20 miljoen ton.
China koopt veel
Men gooit het erop dat China zijn sterk geslonken voorraden weer aanvult. Daarvan is namelijk zeer veel verkocht. De eigen productie is dit seizoen flink achtergebleven, als gevolg van overstromingen en insectenvraat. Tevens wordt gekocht uit voorzorg. China koopt momenteel ook veel soja. De wederopbouw van de door Afrikaanse varkenspest zwaar getroffen varkensstapel is in volle gang. Uiteraard is er nog het handelsakkoord tussen de VS en China, dat voorziet in groeiende Chinese inkoop van Amerikaanse agrarische producten.
De agrarisch-economische site Agrimoney benadrukt dat de berichten over groeiende Chinese mais-importen tegen laag invoertarief niet officieel bevestigd worden, maar dat China inmiddels al net zoveel importeert als Japan en daarmee ex aequo de op één na grootste maisinkoper ter wereld is, na Mexico.
Agrimoney wijst erop dat de huidige hausse op de graanmarkt (met name tarwe en mais) ook te maken heeft met groeiende deelname van speculanten. Dat vergroot het risico dat het marktsentiment plotseling weer omslaat.
Bron: Boerderij