Areaal wintertarwe plust door slechte aardappelmarkt
Naast de positieve financiële wending door de actuele prijsvorming van graan – rond € 200 per ton – levert het gewas ook rust in het bouwplan van akkerbouwers. En dat komt de bodemvruchtbaarheid ten goede.
Teeltoppervlak graan groeit
Er wordt niet alleen meer gezaaid dan vorig jaar, ook ten opzichte van het jaar daarvoor plus het teeltoppervlak een paar procent. Dat verwachten graancollecteurs nu het grootste deel is gezaaid; er resteert nog 10 tot 20%, in afwachting van de oogst van aardappelen, wortelen en suikerbieten. Gezien de stabiele weersverwachting levert dat waarschijnlijk geen problemen op.
“Telers zetten alles op alles om wintergranen gezaaid te krijgen”, weet Jurriaan Visser, afdelingshoofd granen van CZAV. “Vorig jaar werd door de langdurige nattigheid maar 85% van het geplande areaal daadwerkelijk van uitgangsmateriaal voorzien.”
Onzekerheid en slechte prijzen op aardappelmarkt
Visser verwacht dat het areaal voor dit nieuwe seizoen ook dat van 2018-‘19 overstijgt. “De prijs is op een redelijk niveau, beter dan vorig jaar. Gezien de onzekerheid en slechte prijzen op de aardappelmarkt, veroorzaakt door de coronacrisis, zien we telers kiezen voor zekerheid in de vorm van wintertarwe; een teelt met lagere kosten en risico‘s. Ook mechanisatie hebben telers vaak zelf wel in huis.”
Arco Amperse van Agrifirm voorziet eveneens een groei ten opzichte van 2018-‘19. “Het inzaaien verloopt goed en de tarwe die eerder al is gezaaid, staat er mooi op. Natuurlijk is het weer in de winter en het voorjaar belangrijk voor de productie en dus het uiteindelijke aanbod, maar het begin is in elk geval prima.”
Meer tarwe welkom bij Agrifirm
Meer tarwe is welkom bij Agrifirm, schetst Amperse. “Als de prijs ook nog goed blijft, is het plaatje helemaal compleet. De prijsvorming is niet te voorspellen. Een paar maanden geleden zagen velen het niet zitten op de graanmarkt, terwijl nu van alle kanten tarwe wordt gevraagd.”
Ook Amperse verwacht meer ruimte voor granen in de bouwplannen, doordat minder vraag naar fritesaardappelen. In Flevoland wordt meer wintergerst geteeld, omdat dit gewas vroeger kan worden geoogst.
Bron: Boerderij