Belgische en Franse bieten zijn zoeter
Tiense Suiker en Iscal publiceerden hun eerste cijfers in de Bietplanter, het ledenblad van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB). Iscal noteert een gemiddeld suikergehalte van 17,26%. De laagste suikergehaltes komen op het conto van de zandleemgrond in West Vlaanderen en de hoogste (17,90) uit de Waalse streek Quévy. De grondtarra zit gemiddeld op 4,38% en de koptarra op 7,15%.
Niet vergelijkbaar met Cosun-cijfers
De grondtarracijfers zijn overigens niet vergelijkbaar met de grondtarracijfers van Cosun Beet Company, meldt Iscal Sugar. Een deel van Iscals Belgische bieten worden door Cosun Beet Company in Dinteloord verwerkt. Deze hebben een gemiddeld grondtarra van 8,98%. Dat komt doordat Cosun Beet Company op een andere manier de grondtarra bepaalt dan Iscal Sugar. Er zit standaard zo’n 5% tussen. Bij Iscal wordt grondboete in rekening gebracht vanaf 4% grondtarra, bij de bij Cosun Beet Company verwerkte bieten vanaf 9%. Het gemiddelde suikergehalte van de Iscal-bieten bij Cosun bedroeg in de eerste periode 16,71%.
Frankrijk: zeer slechte opbrengsten
Tiense Suiker meldt suikergehaltes tussen de 17,3% en 17,48%, waarbij het gemiddelde op 17,38% ligt. Het gemiddelde tarragehalte ligt op 5,3%.
De Franse suikerproducentenorganisatie CGB meldt zeer slechte opbrengsten in de eerste rooiperiode, slechter zelfs dan eerst verwacht. Namelijk een wortelgewicht van rond de 65 ton per hectare met een suikergehalte van 17,2%. Bijzonder dit seizoen is dat de suikerbietenopbrengsten ook niet stijgen. Meestal stijgen de opbrengsten en het suikergehalte tijdens de maand oktober en tot eind november. De bladeren zijn door het vergelingsvirus zo beschadigd dat fotosynthese niet meer plaatsvindt. ‘Het virus heeft een echte stofwisselingsstoornis in de plant veroorzaakt, waardoor de groei wordt geblokkeerd’, aldus CGB
Het gemiddelde suikergehalte van Nederlandse bieten bedroeg afgelopen week 16,3% met 11% tarra. Zoals gemeld is het tarrapercentage niet vergelijkbaar met die uit België vanwege een andere manier van bepaling.
Bron: Boerderij