Suikerprijs daalt onder $ 400 per ton
Op de laatste handelsdag van november daalde de notering voor witsuiker van het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Londen onder $ 400 per ton. Sinds 11 november bewoog de notering boven deze grens. De eerst aflopende suikernotering op de termijnmarkt in Londen staat 22% hoger dan een jaar geleden. Dat komt deels omdat de suikerbietenopbrengst in Europa dit seizoen tegenvalt.
Lagere suikerrietoogst door droogte
Komend seizoen kan de suikerrietoogst in het belangrijkste suikerproducerende land van de wereld, Brazilië, tegenvallen. Dat komt door droogte in de Zuid-Amerikaanse landen door de invloed van het weerfenomeen La Niña. Op de binnenlandse markt in Brazilië stegen de suikerprijzen de afgelopen weken dan ook door zorgen over droogte. Daarnaast verlaagde China de importheffingen op suiker. Maar deze effecten spelen minder een rol op de internationale markt, en dat is terug te zien in op de termijnmarkten.
Goedkope Braziliaanse suiker
De Rabobank gaf in november de verwachting af in het Rabo Agri Commodity Markets research rapport dat voor suiker geen prijsstijging wordt verwacht in 2021. Door de lage wisselkoers van de Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar kan Braziliaanse suiker goedkoop op de wereldmarkt worden aangeboden. Ook is het aantrekkelijk om suiker te produceren in plaats van ethanol, omdat de brandstofprijzen laag zijn. De laatste marktontwikkelingen laten zien dat de daling van consumptie als gevolg van reisbeperkingen, voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten, effect beginnen te krijgen.
Derogatie in Frankijk voor neonicotinoïden
Het relatief hoge prijsniveau voor suiker dit seizoen in Europa is deels het gevolg van een tegenvallende opbrengst. De Franse Senaat heeft ingestemd met een wetsvoorstel om telers van suikerbieten voor drie jaar toestemming te geven om neonicotinoïden toe te passen. In Frankrijk vallen in bepaalde regio’s de suikerbietenopbrengsten alsnog fors tegen. Er wordt dan ook gezocht naar alternatieve oplossingen in de komende drie jaar, om een nieuwe ramp te voorkomen. Tien lidstaten hebben een derogatie ingesteld voor neonicotinoïden in bieten. Voor de Nederlandse bietentelers heeft minister Schouten geen vrijstelling op het verbod voor neonicotinoïden afgegeven. Er loopt nog een onderzoek naar de landbouwkundige noodzaak. Het ongelijke speelveld in Europa levert de Nederlandse bietentelers een concurrentienadeel op.
Prognose: lagere suikerprijs.
Bron: Boerderij