Rusland beperkt export, tarweprijs veert op
De tarweprijzen op de termijnmarkten van zowel Parijs als Chicago veerden vorige week duidelijk weer op. De maartcontracten haalden vrijdag het hoogste niveau sinds eind november. De opwaartse tendens zette op beide termijnmarkten in de tweede helft van de week in. Voor mais was de prijsstijging beperkter.
Belangrijkste aanjager van de tarwe-termijnprijs is het bericht dat Rusland exportheffingen wil instellen voor tarwe. Volgens bureau Agritel gaat het om tarieven rond 2.000 roebel per ton, ofwel circa € 22,50. De heffing zou moeten worden opgehoest door de primaire sector en heeft tot doel de inflatie van agrarische producten tegen te gaan. Lees: verhoging van de binnenlandse prijzen voorkomen. Rusland heeft al een rem gezet op ongebreidelde tarwe-export door vaststellen van een maximum van 17,5 miljoen ton voor de periode van half februari tot en met juni. Hoezeer de kwestie de graanmarkt blijft beïnvloeden, is de vraag, tot dusver blijft het beperkt tot hectiek op de termijnmarkt.
Prognose tarweoogst 2021
Een ander aspect van de ontwikkelingen in Rusland zal zeker zoveel gewicht in de schaal leggen: de prognose voor de tarweoogst 2021 is door marktbureau SovEcon met ruim 5% verlaagd naar 76,8 miljoen ton. Het is 10% minder dan de oogst van dit jaar. Het geeft aan hoe sterk de invloed is geweest van de droogte van de afgelopen maanden op de stand van het wintergewas. In zijn maandelijkse Wasde-rapport over de agrarische markten heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw de eindvoorraden van de oogst 2021 naar beneden bijgesteld.
In de fysieke markt is de handel wat rustiger; normaal voor de tijd van het jaar. De mate waarin China graan en soja blijft importeren, is nog steeds sterk bepalend voor de stemming. Voor 2021 is verdere groei voorzien van het Chinese verbruik van tarwe, voor zowel humane voeding als veevoer.
Bron: Boerderij