Graanmarkt sluit jaar vast gestemd af
Vlotte verhogingen van de graanprijzen kenmerkten de termijnmarkten in de korte week voor Kerstmis. In Parijs liep de prijs voor het tarwecontract maart 2021 gestaag op. In Chicago was dat ook het geval, al viel op de donderdag voor Kerstmis de prijs een fractie terug. De prijs voor het eerstaflopende maiscontract, in dit geval maart 2021, kwam daar wel uit op een niveau dat sinds begin juli niet meer vertoond is.
Stakingen in Argentinië
In Argentinië heeft men problemen met de export van graan en soja als gevolg van een staking voor (aanzienlijk) meer loon door graaninspecteurs en, in het geval van soja, arbeiders in de soja-industrie. Dat heeft effect op de prijzen voor de kortere termijn.
Braziliaanse tarweverwerkers kunnen in de problemen komen, aangezien die vooral uit Argentinië hun grondstof betrekken. Ze zullen nu meer elders, met name de Verenigde Staten, moeten inkopen. Voor later in het komende jaar speelt de invloed van de in Zuid-Amerika heersende droogte. Deze is iets verminderd na recente neerslag, maar is nog lang niet van de baan. In het eerste kwartaal van 2021 zal naar verwachting het La Niña-effect de situatie voor Zuid-Amerika nog sterk beïnvloeden. Al met al draagt de situatie flink bij aan het momenteel stevige niveau van de termijnprijzen.
Russische tarwe-export
Daarnaast blijft het van belang dat de Russische tarwe-export in de loop van februari sterk zal terugvallen, als de ingestelde exportquota van kracht worden. Dat is al wel verdisconteerd in de prijzen. De weersomstandigheden in Rusland zijn momenteel normaal voor de tijd van het jaar, maar de achtergebleven ontwikkeling van het graan blijft een bron van zorg.
China blijft stevig voedergraan importeren, meldt de agrarisch-economische site Agrimoney.
Bron: Boerderij