Vaste stemming op sojamarkt
De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond 8 februari op 276 punten (januari 2000 = index 100). Dat is vrijwel hetzelfde niveau vergeleken met een maand eerder.
De sojabonenprijsindex staat begin februari 57% boven het niveau van vorig jaar. De IGC-index is een maatstaf van de prijs van sojabonen in de wereld.
Vertraging Braziliaanse oogst
De prijzen voor soja stijgen begin deze week. De voorgaande weken daalden de prijzen ietwat door winstnemingen op de termijnmarkten. Een belangrijke reden is dat er zorgen zijn over de trage oogst in Brazilië. De neerslag in Brazilië vertraagt niet alleen de oogstwerkzaamheden, maar kan ook de kwaliteit aantasten. Tot eind januari was ‘slechts’ 2% van de sojabonen geoogst in de staat Mato Grosso. Een jaar eerder was dat ruim 14%. Als de oogst in Brazilië veel vertraging oploopt, kan dat gevolgen hebben voor de inzaai van de daaropvolgende tweede ‘safrinha maisoogst’.
Afzet soja vanuit de VS boven verwachting goed
Voor telers in de Verenigde Staten wordt de keuze voor al dan niet uitbreiding van het areaal soja voor het nieuwe seizoen belangrijk. Vooralsnog wordt een recordoogst van sojabonen in Brazilië verwacht. Verder blijft de vraag vanuit China goed, mede daardoor is de marktstemming vast. De afzet van soja vanuit de Verenigde Staten loopt dan ook boven verwachting goed.
De noteringen van 8 januari op de termijnmarkt in Chicago stegen sterk. Deels omdat dinsdagavond 9 februari het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met een nieuwe Wasde-prognose komt. Op voorhand hiervan nemen speculanten positie in.
Bijproducten
Gedreven door hoge mais- en sojaprijzen staan de prijzen voor bijproducten ook op een hoog niveau. Het aanbod sojahullen vanuit Zuid-Amerikaanse landen is niet groot. Deels door oogstvertragingen in Brazilië, maar ook omdat in Argentinië stakingen zijn geweest waardoor de aanvoer niet soepel liep. De Europese bietenoogst kent een slechte opbrengst vanwege vergelingsziekte, waardoor minder bietenpulp beschikbaar is. En het aanbod palmpitschilfers vanuit Indonesië is beperkt. Het is daar behoorlijk nat en door Covid-19 zijn er te weinig medewerkers beschikbaar om de productie op niveau te houden. Dat zorgt voor krapte en hogere prijzen.
Prognose: Vaste marktstemming
Bron: Food + Agribusiness