Prijsontwikkeling graan kalmeert
De vaste graanmarkt heeft de prijzen voor mais en tarwe tot grote hoogte opgetrokken. We komen nu in een periode waarin de prijsbewegingen minder groot zijn, een zekere mate van stabilisatie. Voor de korte termijn is de graanmarkt nu een weermarkt.
De tarweprijzen op de termijnmarkten van zowel Parijs als Chicago dobberen enigszins, op een nog steeds hoog niveau. Prijsondersteunende factoren zijn er. In de Verenigde Staten is het erg koud in het zuidelijke deel van de Great Plains, het belangrijke gebied voor de tarweteelt, waar het ingezaaide gewas vorstschade kan oplopen. In Frankrijk en Duitsland kan de huidige koudegolf vooral schade aanrichten in natte delen van de teeltgebieden, een regionaal probleem. De wereldhandel kijkt daarnaast alvast vooruit naar het nieuwe Wasde-rapport van het ministerie van landbouw USDA, dat op 9 februari wordt uitgebracht en een beeld geeft van de ontwikkelingen op de markten voor agrarische producten in de VS en wereldwijd. Dat aspect houdt de termijnhandel nog beperkt en de prijswijzigingen binnen kleine marges. Men houdt zijn kruit droog. De op handen zijnde Russische exportheffingen voor tarwe, om in Rusland het binnenlands prijsniveau binnen de perken te houden, kunnen zorgen voor tijdelijke aanboddruk op de fysieke markt.
Meer mais in VS
In het Wasde-rapport komt naar verwachting onder meer naar voren dat de Amerikaanse akkerbouwers hun arealen mais en soja gaan uitbreiden. Voor het maisareaal is de prognose plus 4%, volgens een peiling door Reuters. Het aanbod mais kan op termijn juist wat gedrukt worden doordat Brazilië later dan gewenst de safriña kan inzaaien. Dat komt doordat vanwege regenoverlast de sojaoogst moeizaam verloopt. De belangrijke safriña-mais wordt altijd direct na de soja ingezaaid.
Argentijnse maisoogst
Desondanks houdt de prognose stand dat Brazilië met een zeer grote maisoogst op de proppen zal komen. Ook zijn de vooruitzichten voor de komende Argentijnse maisoogst verbeterd. Het was in Argentinië erg droog, maar alle mais is gezaaid en het heeft geregend. Het is nu afwachten of het verwachte El Niña-effect voor Argentinië veel invloed zal hebben.
Bron: Food + Agribusiness